Aniversări · colecții · Ion Creangă

„Făt-Frumos, fiul iepei”, de Ion Creangă (1898) 125 de ani de la publicare

Scriitorul Ion Creangă s-a născut pe data de1 martie 1837 la  Humulești, judeţul  Neamţ.  A fost unul dintre cei mai importanți scriitori români și cei mai de seamă clasici ai literaturii române, recunoscut și astăzi datorită măiestriei basmelor, poveştilor şi povestirilor sale.

Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”, care i-a şi stabilit reputaţia de mare prozator. Într-adevăr, alcătuirea meşteşugită a frazei, scoaterea la iveală a multor provincialisme cu o putere de expresie deosebită, vivacitatea naraţiunii şi sinceritatea cu care povesteşte cele mai intime detalii ale vieţii lui de copil – toate acestea fac din opera lui Ion Creangă una din cele mai însemnate opere ale literaturii române.

Opera lui Ion Creangă este realizată cu ajutorul narațiunii și dialogului care încântă sufletul omului la orice vârstă, dar mai cu seamă, pe cel al copilului. În poveştile și povestirile sale sunt satirizate cu lirism şi umor moravurile și lacunele fiinţei umane: lenea, prostia, lăcomia, credulitatea și multe altele.

Anul acesta povestirea „Făt-Frumos, fiul iepei”, de Ion Creangă (1898) împlinește 125 de ani de la publicare.

„Amu, cică era odată un om, care avea o iapă. Și într-o zi vroia omul să bage iapa în ocol, și ea nu vrea nici în ruptul capului; și înciudându-se omul pe dânsa începu a o bate. Atunci iapa a sărit peste gardul de razlogi și a fugit într-o pădure depărtată. Iapa era a făta și, peste noapte, a fătat un băiet în loc de mânz, care s-a chemat Făt-Frumos, Fiul Iepei. Și băiet ca acela nici că mai era altul prin meleagurile acele: era frumos și creștea ca din apă; cât creștea el într-o zi, altul creștea într-un an. Și când a împlinit anul, socotind băietul, în gândul său, că-i destul de voinic, s-a dus prin codru și a chitit un copac care era mai gros, pe care a vrut să-l smulga din pământ, dar n-a putut…”

Dragi cititori, poveștile lui Ion Creangă vă așteaptă pe rafturile bibliotecii.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s