
Prozatorul şi eseistul Nicolae Rusu s-a născut la 26 februarie 1948, în s. Risipeni, Fălești. Studiile medii le face la şcoala din satul natal, cele superioare la Institutul Politehnic din Chişinău, Facultatea de economie (1966-1970). În perioada 1983-1985 urmează cursurile Şcolii Superioare de Literatură din cadrul Institutului de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova.
Douăsprezece cărți de proză pentru maturi și copii – povestiri, nuvele, romane.
Premiul literar unional „N. Ostrovsckii” (1986) și Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1992)…
Povestiri traduse în limbile rusă, tătară, letonă, gruzină, ucraineană, kazahă.
În cele ce urmează vă îndemnăm să lecturați o parte din cărțile ce le deține Biblioteca „N. Titulescu” :

Volumul „Ploaia de aur” include trei nuvele: „Lia”(prima ediţie în 1983), „Răzbunarea” şi „Ploaia de aur”, acestea fiind axate pe probleme morale, se înscriu în „formula micului realism care dezvăluie lumea sufletească a omului mărunt cu fire ingenuă, dar înclinat să se contamineze lesne de maladiile sociale ale timpului”. (Mihai Cimpoi).
Rusu, Nicolae. Ploaia de aur/ Nicolae Rusu. – Chișinău: Ruxanda, 1997. – 288 p.

Cartea „Coada iepurașului”de Nicolae Rusu este o lucrare ce conține povestiri haioase, dar, în același timp, și o lucrare plină de înțelepciune. Cartea expune fapte ale personajelor ce contribuie la formarea valorilor morale ale copiilor. Lucrarea include povestiri cu următoarele titluri: Coada iepurașului, Vacanța zburătoare, Regele, Cele mai curate din lume, Împăratul crapilor, Vântul român, Mazăre verde, Floricele pe asfalt, Frică de tăcere și Nicio zi nu e de prisos.
Rusu,Nicolae. Coada Iepurașului/ Nicolae Rusu . – Chișinău, 2010 . – 30p.

Romanul „Al șaptelea simț” este despre Valentin Raru, un tânăr student moldovean care în anumite circumstanțe îl întâlnește pe armeanul Urar – trăsnit de fulger. Urar îi încredințează lui Valentin un aparat venit din viitor care ar dezvolta intuiția – al șaptelea simț. Acum Valentin trebuie să acumuleze energie destulă în aparat pentru ca acesta să funcționeze, iar pentru aceasta elementele aparatului trebuie să treacă prin mâinile a cât mai mulți oameni, astfel el decide să ofere în păstrare câte un element fiecărui dintre cei 7 colegi ai săi, care aveau să se întoarcă la vetrele lor în toate colțurile întinsei URSS, pentru ca mai apoi aceștia să i le trimită înapoi.

Rusu, Nicolae. Al șaptelea simț/ Nicolae Rusu. – Chișinău: Prut, 2013. – 220 p.
Cartea „Hai la mere” include, după cum specifică autorul în subtitlu : povestiri, schiţe, miniaturi … şi alte… mere sau m. r. adică m(omente) r(idicole) din viaţa noastră.
Rusu, Nicolae. Hai la mere! / Nicolae Rusu. –Chișinău: Prometeu, 2005. – 156 p.

Cartea „Facă-se voia noastră” – teatru pentru copii, este o culegere de piese, scenete, dialoguri având ca subiecte întâmplări și momente din lumea plină de farmec a celor mici, din viața școlară, sunt accesibile copiilor de diferite vârste și pot fi jucate în grădinițe, în teatrele școlare, în teatrele profesioniste.
Rusu, Nicolae. Facă-se voia noastră!/ Nicolae Rusu. -Chișinău: Prut Internațional, 2008. – 105p.
Această serie de cărți a îndrăgitului scriitor este citită cu interes atât de maturi, dar și de adolescenții și copiii care trec pragul bibliotecii noastre.
Lectură plăcută!
„Stăpân pe o frumoasă limbă românească, eliberată de capcanele pitorescului lexical zonal, Nicolae Rusu se dovedește înainte de toate a fi un redutabil povestitor în domeniul prozei, dramaturgiei și eseisticii”.
