Cărți jubiliare

Colecția „Mari clasici ilustrați” cuprinde cele mai cunoscute capodopere ale literaturii universale. Titlurile seriei fac parte din lista de lecturi obligatorii în școală. Volumele sunt ilustrate, incluzând, pe lângă textul adaptat, un rezumat al scrierii date și o succintă prezentare a vieții și operei clasicului. Toate aceste capodopere le găsiți pe rafturile bibliotecii noastre.

Oliver Twist”, de Charles Dickens – 185 de ani de la publicare

Romanul redă povestea unui mic orfan, Oliver, și a încercărilor lui de a rămâne un om bun în mijlocul unei societăți decadente. Cartea descrie necazurile sărăciei și efectele acesteia asupra societății. Oliver este chipul inocenței. Născut și crescut într-o casă de copii, eroul se vede apoi nevoit să trăiască în mijlocul unei bande de hoți de buzunare, pentru ca în cele din urmă să fie adoptat de un bătrân bun și generos, sub a cărui ocrotire va trăi fericit. Pe parcursul romanului, Oliver are de înfruntat nenumărate obstacole, însă încercările prin care trece nu îi distrug frumusețea sufletească. Povestea, cu multiplele ei răsturnări de situație, îl ține pe cititor cu sufletul la gură și îi oferă încredere în faptul că bunătatea poate învinge orice greutate.

„Ocolul pământului în 80 de zile”, de Jules Verne – 150 de ani de la publicare

„Ocolul Pământului în 80 de zile” este un roman clasic de aventuri scris de Jules Verne. Povestea îl are protagonist pe Phileas Fogg care și-a angajat recent un nou valet, pe stoicul francez Passepartout. Misteriosul gentleman englez pariază jumatate din averea sa și își abandoneaza rutina pentru a-și asuma un scop îndrăzneț – ocolul pamantului in 80 de zile, reușită de neimaginat în acele vremuri. Fogg și devotatul său slujitor fac rost de cele mai ingenioase mijloace de transport, de la elefanți, sanii cu vele până la vapoare cu aburi în această lupta stransă cu timpul. Variate obstacole se ridică necontenit în calea lor. Ghinioanele comice pe care le îndură personajele, precum și suspansul care se propagă până la ultimul rând al cărții fac ca acest roman să străpungă secolele pentru a încânta noi generații de cititori.

„Chemarea străbunilor”, de Jack London – 120 de ani de la publicare

Romanul „Chemarea străbunilor” (1903) a deschis seria poveştilor lui Jack London despre sălbăticie şi îl are în prim-plan pe Buck, un câine vândut pentru a fi înhămat la sania căutătorilor de aur, smuls din traiul său confortabil din California și aruncat în viața brutală din Alaska. Buck învaţă regulile unei vieţi noi, fără bucurii, dar plină de greutăţi, înfometare şi muncă până la epuizare. Câinele trece printr-o serie de întâmplări extraordinare și, în cele din urmă, trebuie să decidă calea pe care avea s-o urmeze: să-și continue viața în lumea civilizată, printre oameni, sau să răspundă chemării naturii și sălbăticiei.

Dragi cititori, poftă bună la lectură!

Un gând despre “Cărți jubiliare

Lasati un comentariu