„Îți scriu din Chișinăul alb…”, autor George Dorul Dumitrescu

Recent, coleția bibliotecii s-a îmbogățit cu cartea „Îți scriu din Chișinăul alb…”, autor George Dorul Dumitrescu, Ediție îngrijită, studiu introductiv de Aliona GRATI.

„După apariția cărții „Orașul din amintire”, cariera literară a lui G.D. Dumitrescu se întrerupe. Se creează impresia că destinul trasează aici o linie pentru a da un sens eforturilor lui. „Orașul din amintire” rămâne și astăzi una dintre cele mai admirabile cărți despre Chișinăul interbelic, neîntrecută deocamdată. Dintre multele înfățișări literare ale Chișinăului, aceasta se deosebește nu doar prin anvergura care a depășit articolul de ziar, dar și prin convingătoarea expresie a unui oraș modern iradiind fascinație. A venit timpul să iasă din lungul somn de moarte și uitare.”

(Aliona GRATI)

Ediția de față valorifică două cărți și alte câteva texte publicistice ale prozatorului și ziaristului George Dorul Dumitrescu (1901 – 1985) inspirate direct din viața provinciei dintre Prut și Nistru: volumul de proze „La Fetița Dulce” (1933) și cel de memorialistică, consacrat Chișinăului, „Orașul din amintire” (1944), „calde evocări despre orașul care a fost Chișinăul până la 1941”. Folosind deopotrivă formula reportajului gazetăresc și virtuțile textului de ficțiune, autor George Dorul Dumitrescu reușește să surprindă scene veridice și chipuri memorabile de personaje reale din viața Basarabiei dintre cele două războaie. Un studiu introductiv și o serie de imagini fotografice, care însoțesc aceste lucrări, oferă date și informații din viața și activitatea acestui scriitor mai puțin cunoscut publicului cititor.

Volumul este adresat cercetătorilor din domeniile istoriei, ziaristicii, dar și unui public mai larg, inclusiv studenților și profesorilor, tuturor celor interesați de trecutul Basarabiei.

Dragi cititori, vă invităm la lectură!

Un gând despre “„Îți scriu din Chișinăul alb…”, autor George Dorul Dumitrescu

  1. Extraordinară prezentare a colecției de carte. Cu drag urmăresc evenimentele și prezentările Bibliotecii N. Titulescu.

    Apreciază

Lasati un comentariu