Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu" · cărți jubiliare

„O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale – 140 de ani de la publicare

Apărută în 1879, la premieră, a stărnit reacția iritată a unor puritani apărători ai moralei, căci piesa dezvălue formele grotești pe care le capătă vanitatea, lipsa de cultură, parvenitismul. Eroii sunt de cele mai multe ori mic-burghezi de mahala, care încearcă să adopte formele de viață și oboceiurile marii burghezii, oameni inculți, vanitoși, care trăiesc cu iluzia superiorității lor, a importanței pe care o au în societate.

Așa este Jupân Dumitrache, din piesa „O noapte furtunoasă” un mic-burghez care „slujește cu zel” statul în calitatea sa de căpitan în garda civilă. Jupân Dumitrache Titircă, inimă rea, are o dorință „arzătoare” să nu-i fie înșelată onoarea de familist. Pentru a fi sigur de nevasta sa Veta, o dă sub supravegherea lui Chiriac, tejghetarul lui, sergent în garda civilă și omul lui de încredere, care însă e tocmai amantul Vetei.

În „O noapte furtunoasă” Caragiale a zugrăvit substratul liberalismului și clasa care a dat un corp important mișcării liberale. Dumitrache însă nu e un parazit sau profitor al reformelor liberale. El e primitiv, aprig, hărțăgos, totuși nu-i „inimă rea ” – după cum e poreclit, deoarece, din atitudinile lui, nu reese acest lucru. El mai e înzestrat cu sentimentul familiar, cu „onoarea de familist.”

Tipurile se definesc prin fiecare vorbă ce-o pronunță. Prin aceste caracterizări, Caragiale dă dovadă de o perfectă cunoaștere a limbajului de mahala. De altfel, singura vocație a pesonajelor lui Caragiale este vorbăria, plăcerea de a trăncăni sau de a rosti discursuri așa-zis „importante”, dar, oricât de „profunde” s-ar vedea, ele nu acoperă nici o realitate semantică…

Istoria literaturii române. – Chișinău, 2004. – 960p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s