În luna decembrie Ansamblul Coral „Vocile Primăverii” sărbătorește 40 de ani de la fondare. Este un eveniment care implică participarea a nu doar sutelor de interpreți care au cântat sau cântă și astăzăzi în această formațiune muzicală, ci și pe miile de admiratori ai creațiilor promovate de ea.
Maestrul de cor, Ștefan Andronic menționează: „Am fost preocupat mereu de încadrarea mai eficientă și mai activă a copiilor în arta muzicală. După mai multe negocieri cu factori de decizie în octombrie 1979 la fosta Școală nr. 11(actualul liceu „Ion Creangă”) din Chișinău „înmugurea” o secție de muzică corală cu numele de „Vocile primăverii”. Conform unei programe speciale, copii aveau să studieze cântul coral, solfegiul, un instrument muzical, iar din clasa a V-ea – istoria muzicii universale și naționale. „
„Vocile Primăverii” au constituit o adevărată școală a interpretării corale. Ansamblul a participat la nenumărate concerte și concursuri, ajungând, cu timpul, un adevărat centru de educație estetică.
Dintre remarcabilele prestații ale „Vocii Primăverii” ar fi neuitata Serată de creație a poetului Grigore Vieru, în anul 1986. La acest eveniment au participat mari personalități artistice: Maria Bieșu, Mihail Munteanu, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Ansamblul „Joc”, formațiile „Plai”, „Tălăncuța”, „Lăutarii”.
De neuitat este și participarea, în anul 1989, într-un concert extraordinar, la Riga, în componența unui cor unit din 20 de mii de coriști. Pentru a demonstra că și la noi este posibil de organizat așa ceva, am propus la început un concurs al școlilor cu profil de educație artistică. Concertul de gală al laureaților s-a desfășurat la Palatul Național. Astfel, în 1992, se anunță deschiderea Festivalului coral cu genericul „Cântare limbii române.” Între timp, au fost scoase de sub tipar diferite culegeri și crestomații pentru colective corale de copii și adolescenți.
aMIC, decembrie 2009