Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu"

Biserica Sfântul Gheorghe – 200 ani de la întemeiere

La 16 ianuarie1814 preotul bulgar Gheorghe, împreună cu conaționalii săi, înaintează o cere Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, în care rogă să li se permită construcția bisericii Sfântului Gheorghe. Mitropolitul permite, prin rezoluția sa din 22 aprilie. Construcția a fost finalizată doar în anul 1819. Sfințirea lăcașului a avut loc pe data de 3 noiembrie 1819, cu participarea episcopului vicar de Bender (Tighina) și Akerman (Cetatea Albă), Dimitrie Sulima.

Din punc de vedere arhitectural, face parte din tipul de biserici vechi din Basarabia, având trăsăturile caracteristice stilului moldovenesc din sec al XVII-lea. Are un plan dreptunghiular, cu absida altarului semicirculară. În interior, pereții din partea de nord și de sud sunt arcuiți. Clopotnița, construită în 1830, în formă pătrată, este deasupra pronaosului. Exteriorul este decorat simplu, înfrumusețat de cornișe cu denticule, brâie reliefate, frontoane triunghilare.

În anul finalizării construcției, parohia bisericii Sfântul Gheorghe era compusă din 243 de gospodării, în care locuiau 1812 persoane. Statele bisericii erau compuse din: un preot paroh, trei preoți, un diacon, trei dascăli și trei pălămari.

În 1959 autoritățile sovietice din Chișinău dispun închiderea lăcașului de cult. În cei circa 30 de ani cât acesta a stat închis, edificiul a „pierdut” iconostasul, pictura și sobele interioare. În 1990, biserica Sfântul Gheorghe a fost redeschisă. În 1993, prin decizia Parlamentului Republicii Moldova, bisericii i s-a acordat statut de monument istoric. Din acel an începe restaurarea bisericii. Unele icoane au fost pictate de Anatol Parșicov, care este considerat primul pictor al bisericii de după redeschidere. Din relicvele bisericii, de menționat crucea de pristol, ce datează din 1818; o părticică din sfintele moaște ale lui Atanasie Hilandarschi, aduse în anul 2000 de pe Muntele Athos; moaște ale sfinților mucenici din Muntenegru.

După deschidere a devenit centrul spiritual al comunității ruse din Chișinău. Din 1991 pe lângă biserică își începe activitatea Școala Dumunicală pentru maturi.

Cerga, Alexandru. Bisericile Basarabiei. Vol. 2. – Chișinău, 2016. – 757 p.

Ciocanu, Sergiu. Orașul Chișinău: Începuturi,dezvoltare urbană, biserici (secolele XV-XIX ). – Chișinău, 2017. – 280 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s