Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu" · literatură

Cărți jubiliare: „Morcoveață” de Jules Renard – 125 de ani de la publicare

Publicat în 1894 romanul lui Jules Renard se constitue dintr-o suită de întâmplări axate pe o temă predilectă literaturii franceze și engleze a timpului – drama copilăriei nefericite. Morcoveață este, în fapt, un portret al autorului și întruchipează tipul, devenit clasic, al copilului terorizat de neânțelegerea și răutatea celor din jurul său. Cu sufletul plin de contraste, mincinos, crud, naiv, rafinat și mojic totodată, resemnat și rebel, și totuși plin de fermecătoare elanuri de sinceritate, de tandrețe și de altruism, omulețul ăsta înghesuie în inima lui pirpirie o întreagă umanitate. Și dacă uneori prea multele-i păcate pot indigna, să ne gândim că ele sunt determinate de cusururile celor din preajma lui și să-l iertăm. La vârsta când ar trebui să se bucure de toate privilegiile copilăriei, Morcoveață n-are parte decât de ocări, de ghionturi și de amărăciuni. Departe de a-și cunoaște îndatoririle materne și de a-și da osteneala să-l formeze, cultivându-i calitățile și corijându-i defectele, încurajată de nepăsarea soțului ei, doamna Lepic îl transformă într-un țap ispășitor al întregii familii.

Creație de mare valoare artistică, opera lui Jules Renard se susține printr-o egală valoare educativă: viața lui Morcoveață constitue, prin dramatismul ei, o pledoarie în apărarea drepturilor sacre ale copilăriei.

În umbra scriitorului, atât de admirat și de temut pentru inteligența sa scăpărătoare și sarcastică, vom întrezări, întodeauna reală, silueta subțirică a copilului cu fața pistruiată și tristă, care împărțea frățește cu iepurii cojile de pepene aruncate de ceilalți și îndura cu stoicism toate nedreptățile. Această identitate determină o înțelegere mai adâncă a eroului, ne apropie mai mult de suferințele lui.

Într-o notație în „Jurnal”, Jules Renard afirma: „În fiecare clipă îmi reamintesc de Morcoveață. Trăim împreună și nădăjduies din suflet că voi muri înainte lui.” Ceia ce caracterizează opera lui Jules Renard este o exemplară precizie de stil, care-i conferă loc de frunte în rândul celor mai de samă prozatori francezi ai sec. XIX-lea, alături de un Flaubert sau Anatole France.

Renard, Jules. Morcoveață. – Chișinău, 2002. – 166p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s