Aniversări · Mihai Eminescu

Mihai Eminescu”Poesii” – 135 de ani de la apariție

La 21 decembrie, 1883, la București, la editura „Soces” apare primul volum din poeziile lui Eminescu cu o prefață de Titu Maiorescu. Pe coperta interioară a volumului este menționat ca an de apariție: 1884. Cel mai mare eveniment al secolului al XIX-lea pentru literatura română.

Volumul cuprinde șaizeci și patru de poezii publicate între 1870 și 1883. Maiorescu le pune într-o anumită ordine pentru a le da o mai mare relevanță. Este mulțumit de ceea ce obține, căci iată ce scrie Emiliei Humpel, sora sa: „Poeziile, așa cum sunt orânduite, sunt cele mai strălucite din câte s-au scris vreodată în românește și unele chiar în alte limbi.”

Concepută în grabă, în lipsa autorului, cartea aceasta – de o eleganță tipografică fără precedent – vândută la un preț inaccesibil cititorilor de rând, dar merita a străluci în saloanele literare ale vremii, a fost un succes neașteptat.

Ediția a doua a apărut în 1885, însă conținutul a rămas identic. A treia, editată în 1888, a inclus trei poezii noi: „La steaua”,”De ce nu-mi vii” și „Kamadeva „, numărându-se printre ultimele creații ale poetului. Prin decesul lui Eminescu, s-a tipărit o a patra ediție, cu un studiu semnat de Titu Maiorescu în octombrie 1889, întitulat „Poetul Eminescu.”

 Eminescu, M. Poesii. – Chișinău, 2004. – 307 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s