Pe 19 decembrie creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae
Ca episcop Nicolae s-a dedicat total slujirii credincioşilor.
A avut o grijă deosebită faţă de săraci. Îi ajuta cu bani, dar faptele sale erau învăluite totdeauna în mister. Făcea în aşa fel încât cel ajutat să nu ştie de unde i-a venit ajutorul.
De aici şi această tradiţie ca Moş Nicolae să vină noaptea pe furiş la copiii cuminţi şi să le lase daruri în încălţăminte.
Discreţia cu care Sfântul Nicolae venea în ajutorul oamenilor a născut obiceiul creştin ca în dimineaţa zilei de 19 decembrie, copiii să găsească în încălţări daruri venite de la Sfântul Nicolae. Aşa se face că Sfântul ierarh Nicolae, devenit Moş Nicolae ulterior, a ajuns să fie simbolul dăruirii şi prilejul unei bucurii trăite atât de cel care primeşte darul cât şi de cel care dăruieşte.
Cea mai cunoscută dintre faptele sale bune este povestea celor trei surori sărace. Sfântul Nicolae le-a ajutat pe fete să scape de tirania tatălui lor, care voia sa le vândă. După ce a urcat pe acoperişul casei, acesta a aruncat pe horn un săculeţ cu aur, care a căzut într-o şosetă pusă la uscat. De aici a apărut şi obiceiul pregătirii şosetelor sau a ghetuţelor în noaptea cu pricina.
Creativii bibliocroitorași au confecționat cu drag ciuboțelele magice. Pe 19 decembrie generosul Mos Nicolae să le aducă surprize celor mai fideli cititori ai bibliotecii noastre.