Aniversări · copii

Cărți jubiliare:”Povestea furnicii” de Ion Druță – 55 de ani de la publicare

G. Călinescu afirma odată despre Eminescu că orice vers smuls din creația lui „miroase eminescian”… acelaș lucru s-ar putea spune și despre Ion Druță: „orice frază smulsă din opera scriitorului „miroase druțian.”

„Povestea furnicii” a fost publicată în anul 1963. Referindu-se la admirabila lucrare „Povestea furnicii”, o capodoperă printre basmele pentru copii, criticul și istoricul literar român Valeriu Cristea avea să remarce: „Ca să creeze literatură, pentru un mare talent și o furnică e de ajuns.”

Criticul literar Vasile Coroban, plasând „Povestea furnicii” printre „capodoperele prozei contemporane”, o tălmăcea adecvat și în adâncime: „Apologul „Povestea furnicii” este încărcat de un deosebit sens, deoarece I. Druță pornește de la imaginile vii ale realității pentru a ajunge la idee, aceasta din urmă fiind încorporată în obiecte și gesturi. Efortul furnicii de a duce la furnicarul său o coajă de răsărită în timp ce semenele ei se ascund de ploaie capătă semnificația de simbol al muncii generoase, care nu ține seama de primejdii și greutăți. I. Druță face sensibil acest efort datorită faptului că descrie când în ton grav, când în ton umoristic senzațiile de oboseală și de durere ale micii vietăți. Spațiul epic al apologului, latura elevată a naturii se fac îndeosebi simțite prin faptul că furnica e o vietate dintre cele mai mici, iar stihiile naturii în comparație cu ea devin adevărate catastrofe cosmice.”

Vă invităm să lecturați această minunață poveste, folosindu-vă de serviciile bibliotecii „Nicolae Titulescu.”

Calendarul Național, 2008. – 465 p (p. 299)

20181210_152831

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s