Aniversări · copii · poezii

Otilia Cazimir – ptietena copiilor și a copilăriei (125 de ani de la naștere)

„Povestea mea ar trebui să se înceapă așa cum încep toate poveștile, cu „a fost odată….” A fost odată, demult, o fetiță… Scria poezii...” – un astfel de început îl considera potrivit pentru povestea vieții sale poeta, prozatoarea și traducătoarea Otilia Cazimir (numele adevărat Alexandra Gavrilescu). S-a născut la 12 februarie, în plină iarnă a anului 1894, în satul Cotul Vameș din apropierea orașului Roman, județul Neanț, într-o familie de învățători. La o vârstă destul de fragedă se mută cu toată familia în orașul Iași, unde urmează școala primară, Liceul „Oltea Doamna”, apoi cursurile Facultății de Litere și Filozofie.

Prin 1905, sub emoția lecturii lui Octavian Goga, scrie primele versuri care au conținut patriotic. Debutează în 1912 în revista Viața Românească cu poezia Noaptea, semnată cu trei steluțe, pentru a nu fi recunoscută de directoarea liceului, care considera că a scrie poezii e o pierdere de timp. Mare a fost surpriza tinerei poete când și-a văzut publicată poezia cu numele Otilia Cazimir. Acest nume mai anonim decât cele trei steluțe i l-au inventat Garabet Ibrăileanu și Mihail Sadoveanu.

După debut poeta continuă să publice în diverse reviste literare atât cu pseudonimul cunoscut, cât și sub alte pseudonime. Debutează editorial în 1923 cu volumul de poezii Lumini și umbre, urmat de Fluturi în noapte, Licurici, Cântec de comoară – cu o tematică ce se referă la natură și la biografia personală.

La loc de cinste trebue menționate volumele de poezii Jucării, Baba Iarnă intră-n sat, precum și romanul autobiografic A murit Luchi, care reprezintă o culme a întregii sale creații dedicate vârstei fragede. Otilia Cazimir menționa: „Literatura pentru copii e o literatură adevărată și nu „merge oricum”… N-ar trebui să scrie despre copii sau pentru copii decât cei care sunt în stare să-i iubească, să se aplece asupra lor cu căldură, cu înțelegere și cu răbdare. „

Aniversări culturale 2009. – Chișinău, 2008. – 190 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s