Aniversări · Chișinău

155 de ani de la nașterea lui Toma Ciorbă, celebru mrdic basarabean, ințiatorul construcției Spitalului de Boli infecțioase

Medic-umanist, organizator al ocrotirii sănătății și activist pe tărâm obștesc. S-a născut la 15 ianuarie 1864, în orașul Chișinău. După absolvirea gimnaziului din Chișinău se înscrie la Facultatea de Meducină a Universității din Kiev. O termină cu succes în 1893.

În acelaș an începe activitatea de medic sanitar al orașului Chișinău. Prin insistența și energia sa doctorul Ciorbă a obținut de la conducerea orașului permisiunea de a inaugura Spitalul de Boli Infecțioase, al cărui medic-șef a fost din 1896 până în 1932.

Doctorul Toma Ciorbă a luat parte activă la construcția spitalului, începând de la proiectare și până la inaugurare. Arhitectura spitalului este tradițională pentru asemenea instituții, iar la edificarea ei s-a utilizat cărămida roșie produsă de fabrica din Chișinău.

Din ințiativa lui se elaborează regulamentul pentru vaccinarea obligatorie a copiilor; începe să folodească în practica tratării difteriei serul antidifteric. Publică un șir de lucrări științifice, care oglindesc starea sanitară a orașului .

Colegul său, profesorul A. Koțovschi l-a definit astfel: „Numele doctorului Ciorbă și-a pierdut sensul propriu și a devenit comun în sensul celor mai strălucite calități: dragoste față de bolnavi, abnegație și jertfire de sine în muncă, tendința neobosită către înălțimile sentimentelor umane.”

 

Без названия (1)                                                                                                                                   Iurie Colesnic, Chișinău: Enciclopedie, p. 150, Rditura Museum, 1997

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s