Medic-umanist, organizator al ocrotirii sănătății și activist pe tărâm obștesc. S-a născut la 15 ianuarie 1864, în orașul Chișinău. După absolvirea gimnaziului din Chișinău se înscrie la Facultatea de Meducină a Universității din Kiev. O termină cu succes în 1893.
În acelaș an începe activitatea de medic sanitar al orașului Chișinău. Prin insistența și energia sa doctorul Ciorbă a obținut de la conducerea orașului permisiunea de a inaugura Spitalul de Boli Infecțioase, al cărui medic-șef a fost din 1896 până în 1932.
Doctorul Toma Ciorbă a luat parte activă la construcția spitalului, începând de la proiectare și până la inaugurare. Arhitectura spitalului este tradițională pentru asemenea instituții, iar la edificarea ei s-a utilizat cărămida roșie produsă de fabrica din Chișinău.
Din ințiativa lui se elaborează regulamentul pentru vaccinarea obligatorie a copiilor; începe să folodească în practica tratării difteriei serul antidifteric. Publică un șir de lucrări științifice, care oglindesc starea sanitară a orașului .
Colegul său, profesorul A. Koțovschi l-a definit astfel: „Numele doctorului Ciorbă și-a pierdut sensul propriu și a devenit comun în sensul celor mai strălucite calități: dragoste față de bolnavi, abnegație și jertfire de sine în muncă, tendința neobosită către înălțimile sentimentelor umane.”
Iurie Colesnic, Chișinău: Enciclopedie, p. 150, Rditura Museum, 1997