copii · creativitate · creaţii ale cititorilor

Ce am făcut azi la bibliotecă

    Ce am făcut azi la bibliotecă? Mă întreb eu pe mine, Novac Dragoș, și tot eu răspund.  Am realizat  ceva… Vă țin în suspans un pic și mă descriu pe mine. Sunt un băiat cu ochi  albaștri, am 11 ani, învăț la gimnaziul „N. Costin” și sunt cititorul fidel al bibliotecii „Nicolae Titulescu.” Sunt fidel, pentru că toți acești ani de școală îi impart cu biblioteca.

      Acum pe timpul pandemiei îi duc dorul. Duc dorul anturajului plăcut și colorat, a cărților preferate, a prietenilor mei, a serviciilor și a activităților și a proiectului  „Ora să ȘTIM.” Un proiect la care am participat împreună cu învățătoarea Tatiana Tican și colegii mei timp de 3 luni de zile.  În toată această perioadă am învățat, explorat, experimentat, jucat, am aflat lucruri interesante din lumea ce ne înconjoară. Lectura și experimentul ne-au însoțit de fiecare dată. Din toate aceste zile vă spun ce am făcut într-o zi, din motiv că așa sună genericul eseului „Ce am făcut azi la bibliotecă?” Am ales ziua în care a avut loc evenimentul final al proiectului dat organizat de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, iar noi cu d-na bibliotecară am fost aleși să participăm cu un experiment.  Dis-de-dimineață, îmbrăcat in ie, cu emoții și flori am ajuns la „casa cărților.” Până a se începe evenimentul am avut timp să răsfoiesc „Atlasul lumii pentru copii”, să navighez pe internet, să mai repetăm odată scenariul pregătit. Ca exact la orele 11:15 să întrăm în eter. Și ce credeți că am făcut? Da, da, am adus un curcubeu în bibliotecă! Bomboanele colorate „Skittles,” puțină apă caldă și o farfurie albă ne-au fost prieteni în acest experiment fascinant. Vă imaginați un curcubeu în Bibliotecă! E super! E colorat! E Minunat!

 Și atunci. spuneți-mi, dragi prieteni, cum să nu vin la Bibliotecă când acolo e o adevărată Magie. Experimentul nostru a avut și un mesaj – în fiecare zi, un curcubeu în  farfurie, doar să fie din legume și fructe și în nici un caz de coloranții artificiali, așa cum ne îndeamnă cartea autorului Helen Marstiller „Să mâncăm multe culori.”

 Pe parcursul a două ore am tot călătorit prin proiect cu alte biblioteci din  întreaga Moldovă, am admirat  alte experimente și lecturi frumoase. Am înțeles că biblioteca poate uni o țară întreagă, țări și  chiar continente. Contează doar să ai dorință și  în fiecare zi să înveți ceva nou.

Dar ce am mai făcut eu la bibliotecă în ziua respectivă? Am savurat un ceai gustos cu dulciuri, am făcut niște poze ca amintire, am împrumutat o carte. Mama mea, fiind profesoară îmi zice mereu, că cel ce citește are patru ochi și o să ajungă departe. Eu vreau să ajung când voi fi mai mare în alte țări, să călătoresc  și citesc în timpul liber.  Mai am și alte preferințe, de exemplu, aplicațiile  pe tabletă cu diferite jocuri. Biblioteca din nou îmi vine în ajutor, pentru că în cadrul serviciului „Explorăm aplicații” domnișoara bibliotecară ne familiarizează cu aplicații educaționale, care ne  ajută să fim mai ingenioși, mai deștepți în mediul online.

 Fiecare zi petrecută la bibliotecă e interesantă, diferită, plină de  cunoștințe și surprize, inclusiv ziua pe care am descris-o. Îndemn toți copii să vină la bibliotecă, așa cum o fac eu, Dragoș Novac.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s