Calendarul zilei pentru cei mici

E ziua ta, copile!

Lunecând pe bolta-albastră,                                                                                                                A venit  întâi o stea,                                                                                                                              Ca să-mi scrie pe fereastră:                                                                                                                  -Să trăiești, e ziua ta!

A venit și-o rândunică,                                                                                                                          Tot lângă fereastra mea!                                                                                                                        Ciripind, a vrut să-mi zică:                                                                                                                    – Să trăiești, e ziua ta!

(Emilia Plugaru)         

Ziua Internațională a Ocrotirii Copiilor a fost abordată pentru prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protecția și Bunăstatrea Copiilor, organizată în luna august a anului 1925, după ce, în anul 1924, a fost aprobată Declarația Drepturilor Copilului de către Liga Națiunilor. În forul internațional de la Geneva au participat 54 de reprezentați din diferite țări, care au adoptat Declarația pentru  Protecția Copilului.

În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al O.N.U. (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea că fiecare stat să dispună de o sărbătoare la așa-numita „Zi Universală a Copiilor”.                                                                                                             Ziua Copiilor nu are o dată calendaristică universală, fiecare țară are o dată specifică a ei. În Republica Moldova în fiecare an la data de 1 iunie, se sărbătorește Ziua Internațională a Copiilor. Noi maturii, credem că voi, copii, ar trebui să fiți sărbătoriți, zi de zi, anul întreg. Voi nu trebue să fiți neglijați nicicând, căci sunteți cei care ne faceți, de multe ori, ziua mai bună și pentru care ajungem, la un moment dat să trăim. Nu doar pe 1 iunie, ci zilnic meritați o atenție deosebită, pentru a ști că aveți anumite drepturi, că sunteți importanți.

Felicitări, dragii noștri cititori ai bibliotecii Nicolae Titulescu.

Florile Dalbe. – 31 mai, 2018 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Draga mea pentru copii
Draga-mea-pentru-copii
Draga mea pentru copii 
este dedicată copiilor isteți, pasionați de povești și cărora le place să coloreze. Cu ilustrații atractive, revista oferă cele mai interesante jocuri de logică, desene, poezii și povești trimise de cititori și propuse de redacție. Informațiile prezentate într-o manieră amuzantă completează cunoștințele dobândite de micuți în școală și îi să se dezvolte.

Dincolo de toate acestea, Draga mea pentru copii este un adevărat “loc de joaca” pentru familie, în care relațiile
părinte –copil se consolidează cu succes.

Tom și Jerry

tom-and-jerry-logoTom și Jerry  este un desen ideal de vizionat de către toată familia, indiferent de vârstă, unul din cele mai reușite desene animate din câte s-au făcut vreodată. A reușit de-a lungul existenței sale să adune numeroși copii în fața televizorului și să-i facă să-l îndrăgească. A câștigat 7 Oscaruri pentru cel mai bun serial animat, mai multe decât orice alt desen. A mai fost nominalizat de 6 ori pentru același premiu.
Tom încearcă să il prindă pe Jerry, acesta reușește de fiecare dată să scape, nu fară ca cei doi să se pocnească zdravan cu tot ce le pică sub mână sau să distrugă întreaga casă. Nu prea se știe de ce cei doi se dușmănesc atât de mult, existând episoade în care cel puțin pentru un timp par să se înțeleagă sau cel puțin să ajungă la un armistițiu, pentru că colabora împotriva unui dușman comun. De multe ori Tom il urmarește pe Jerry pentru că aceasta este „meseria” lui în casă, de a prinde șoareci, sau pentru ca amandoi vor o friptură sau un tort ori atenția stăpânei. Tom nu reușește decât rareori să îl învingă pe Jerry, și atunci nu pentru mult timp, în bună masură datorită îndemânării și iscusinței lui Jerry, care reușește să îi dejoace planurile. Cel mai des Tom cade victimă propriei prostii, căzând în capcanele pregătite pentru Jerry sau aparând ca țap ispăsitor în fața stăpânilor întorși prea devreme.

Acești eroi hazlii sunt prezenți  și la noi în bibliotecă. Fac  șotii, zâmbesc, se păcălesc…   în revistele cu același generic. Copiii îi adoră…

IMG_20170824_123752

 182 de ani de la nașterea autorului Lewis Carol

 
 Lewis Carol este autorul celebrei povestiri „Alice in tara minunilor”. Pe lângă activitatea sa de scriitor, a mai fost și matematician, logician, cleric și fotograf. S-a născut la 27 ianuarie 1832 în Anglia. E curios faptul că el s-a născut în într-o familie cu 11 copii și toți erau stângaci și aveau probleme de vorbire.

Scrierile sale cele mai reprezentative sunt:
Alice în Țara Minunilor (1865)
Alice în Țara Oglinzilor (1872)

08.08. 1942- Al cincilea film animat a lui Walt Disney, Bambi, a cărui producție a durat aproape cinci ani, are premiera mondială la Londra. Premiera în SUA a urmat la 13 august la New York.

01.03.2013 – 176 de ani de la naşterea Sfătosului nostru bunic din Humuletşi
A fost odată ca niciodată. A fost un mare scriitor care a scris cele mai frumoase poveşti pentru copii, care a înveşnicit aminitirile sale din copilărie. Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837 în satul Humuleşti, din ţinutul Neamţ. În 1846 începe cursul primar la şcoala înfiinţată de preotul Ion Humulescu.

La 1 octombrie, în „Convorbiri Literare” apare „Soacra cu trei nurori”, iar în decembrie – „Capra cu trei iezi”. Tot în Convorbiri Literare publică poveştile „Punguţa cu doi bani” ; „Dănilă Prepeleac” ; „Povestea porcului” ; „Moş Nichifor Chiţcariul” ; „Povestea lui Stan Păţitul”. Mai târziu, în 1878, apar tot în Convorbiri Literare „Ivan Turbincă” ; „Povestea lui Harap Alb”  şi „Povestea unui om leneş”. „Amintirile din copilărie” apar în 1881.
Se stinge din viaţă la 31 decembrie 1889 la Iaşi.”Opera lui Creangă este epopeea poporului român. Creangă este Homer al nostru”
(G. Ibrăileanu)
09.08.2012

 

Ziua internaţională a grădinilor zoologice şi a parcurilor

Ziua Internatională a grădinilor zoologice şi parcurilor se sarbatoreste în fiecare an pe 9 august şi subliniaza importanta conservarii biodiversităţii.
 Parcurile joaca un rol deosebit de important în educaţia de mediu. Printre altele, parcurile ne ajuta sa întelegem foarte bine conflictele ce pot apărea între dezvoltarea economică şi protejarea mediului. Promovarea protejării parcurilor se face de multe ori în numele protejării calităţii vieţii şi conservarea biodiversităţii.
În ţara noastră ne putem mândri cu rezervaţii naturale, parcuri naţionale, parcuri naturale ca de exemplu rezervaţia “Pădurea domnească”, “Codrii”, “Prutul de Jos”, “Orheiul Vechi”, rezervaţia ştiinţifică “Iagorlâc”. Pe lângă acestea sunt o mulţime de parcuri şi spaţii verzi, care se află în special pe teritoriul municipiului Chişinău, cel mai reprezentativ find “Grădina Botanică”.

Dacă e să ne referim la Grădini Zoologice cea mai reprezentativă este “Grădina Zoologică” din Chişinău înființată la 9 mai 1978.
Grădinile zoologice furnizează informaţii asupra vieţuitoarelor sălbatice şi au rolul de a promova protecţia mediului, a conservării naturii şi a speciilor rare şi pe cale de dispariţie.

Grădina Zoologică din Viena

Fondată în anul 1752 drept menajerie imperială este, de fapt, prima grădina zoo din lume. Impăratul Joseph II a organizat expediţii în Africa şi în cele două Americi, în scopul capturării animalelor sălbatice destinate captivităţii vieneze. Numărul animalelor a crescut constant până în anul 1945, când cu ocazia bombardamentului Aliaţior asupra Vienei, o parte din Grădină a fost distrusă, un număr mare de animale fiind ucise.

“Parcul Schonbrunn”, aceasta fiind denumirea grădinii zoologice din Viena, se numără printre puţinele zoo europene care adăpostesc urşi panda. Alte atracţii pentru vizitatori constau într-o incintă uriaşa unde sunt reproduse condiţiile de viaţa din selva amazoniană, un acvariu de mari dimensiuni şi, inaugurat în anul 2004, un polarium – spatiu amenajat corespunzător condiţiilor de la poli, unde se pot admira animale arctice şi antarctice.

Grădina Zoologică din Praga

În capitala ceha se află una dintre cele mai bine cotate şi cele mai întinse gradini zoologice din lume: gradina zoologică din Praga nu este doar un sanctuar viu, în care animalele zburdă fericite în semilibertate, ci şi o adevărată Arcă a lui Noe, prin care au fost salvate de la dispariţie specii valoroase de animale. Ideea care a stat la baza Grădinii, a fost pusă în practică în anul 1881, cu ocazia mariajului Prinţului Rudolf de Austria cu Prinţesa Stephanie a Belgiei. Atunci, un cotidian local a lansat un apel pentru fondarea unei gradini zoologice pragheze şi în scurt timp, pe 28 octombrie 1931, gradina a fost deschisă publicului.
Astăzi, Grădina Zoologică din Praga are o suprafaţa de 45 hectare şi găzduieşte circa 4.600 exemplare din 630 specii de animale. Comoara cea mai de preţ a grădinii constă în nucleul de cai sălbatici ai lui Przewalski, sau caii sălbatici mongoli. Grădina zoologică administrează programe serioase de cercetare şi înmulţire în captivitate a animalelor sălbatice periclitate.

Grădina Zoologică din Berlin

Grădina Zoologică din Berlin a avut anul trecut peste 3 milioane de vizitatori, ceea ce o încoronează cu titlul de cea mai vizitată grădina zoo din Europa. Deschisă publicului la data de 1 august 1844, se întinde pe 35 de hectare. Primele animale sălbatice din colecţiile sale au fost donate de către Frederick William IV, rege al Prusiei. În urma bombardamentelor din timpul celui de-al doilea Război Mondial, grădina a fost distrusă aproape în totalitate, doar 91 de animale din cele 3.715 de exemplare reuşind să supravieţuiască carnagiului aerian dezlanţuit de Aliaţi.

Astazi, Zoologischer Garten Berlin se mândreşte cu o colecţie de 15.912 de animale care aparţin unui număr de 1.468 de specii. Grădina colaborează în domeniile cercetării ştiintifice cu o serie de universităţi, instituţii prestigioase şi alte grădini zoologice din lume, promovând numeroase programe de înmulţire a animalelor periclitate din Europa. O parte dintre animalele născute în zoo Berlin sunt eliberate apoi în sălbăticie. În incinta ei, se află un uriaş acvariu cu o capacitate de 25 de tone de apă..

Toţi ne bucurăm de beneficiile aduse de parcuri şi grădini zoologice astfel că toţi suntem responsabili de protejarea lor. Ele sunt necesare mai ales acum, când Omul se distruge pe el şi întreaga natură cu propriile mâini. Ar trebui ca necesitate de a avea cât mai multe rezervaţii naturale sa fie stopată, iar aceasta depinde doar de noi.

Inaugurarea a 57 ani de la apariţia „Disneyland”-ului

În această zi, în anul 1955 a fost inaugurat parcul de distracţii – „Disneyland”, cu mult fast, în prezenţa a peste 30000 de vizitatori veniţi de pretutindeni. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziune. (sudul oraşului Los Angeles, SUA).
Părintele lumii Disney
Parcul Disneyland  a fost denumit în cinstea regizorului şi producătorului american Walt Disney (1901-1966). El a fost un maestru al desenului animat, creatorul unui univers feeric. Personaje ca Mickey Mouse, Donald Duck, Pluto, Goofy, fac deliciul copiilor de pretutindeni, a regizat filme de scurt şi lung metraj, unele în culori, ca „Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici”, „Pinocchio”, „Bambi”, „Peter Pan”, „Cenuşăreasa”, „101 dalmaţieni”, „Frumoasa din pădurea adormită”. Compania fondată de el „Walt Disney Productions” i-a continuat activitatea prin filmele „Mica Sirenă”. „Frumoasa şi bestia”, „Hescules”, „Alladin”. În 1955 compania a inaugurat primul parc de distracţii „Disneyland”, cu personaje şi întâmplări din filmele sale, iar în 1956 a obţinut controlul canalului de televiziune ABC.
A obţinut premiul Oscar (1932, 1937, 1941), în total 26 de asemenea premii.
„Walt Disney când era copil”
Walt Disney s-a născut în Chicago – un mare şi gălăgios oraş american, pe care nu-l putea suporta părinţii lui. De aceea ei s-au mutat la o fermă din orăşelul Marselin, statul Missuri. Walt era pe atunci de patru ani. Părinţii nu avea bani pentru creioane şi hârtie, băieţelul însă vroia să picteze. Şi cum a găsit nişte smoală, cu un băţ, a şi desenat pe peretele casei lor o altă casă. Posibil că acesta a fost primul său desen. Să fi trecut trei ani, nu mai mult şi Walt a început să – şi vândă desenele vecinilor. Peste patruzeci de ani, însă, când Disney a ajuns celebru, aceşti vecini au alergat la aucţioane să vândă desenele băieţelului, luând pe ele de o mie de ori mai mult.
 La fermă traiul nu era mai uşor decât în Chicago şi părinţii lui s-au mutat în oraşul Kansas-City. Ca să-i ajute pe părinţi, Walt, care avea pe atunci doar opt ani, se trezea în fiece dimineaţă la oră 3. 30 şi distribuia ziare în oraş.
Eroul pe care îl îndrăgise încă din copilărie, era Peter Pan. De dragul lui şi-a spart puşculiţa, ca să-şi ia bilet la teatru. Apoi chiar Walt l-a interpretat pe Peter Pan într-o înscenare de la şcoală. Dar au mai trebuit să treacă mulţi ani până a reuşit să monteze filmul cu Peter Pan aşacum îl vedea el. Pentru filmul acesta s-au făcut un milion de desene, dintre care au fost selectate doar 250 de mii.


Istoria Disneylandului

„Pentru toți cei care vin în acest loc fericit: Bine ai venit! Disneyland este țara ta. Aici vârstă reînvie amintiri plăcute din trecut … și aici tineri pot savura provocarea și promisiunea de 
viitor. Disneyland este dedicat idealurilor, viselor, și faptelor concrete care au creat America … cu speranța că aceasta va fi o sursă de bucurie și de inspirație pentru toată lumea.
                                        (Walter E. Disney)
Disneyland este primul parc de distracții Disney aflat la Anaheim, California, deținut și operat de Walt Disney Parks and Resorts, divizie a The Walt Disney Company. Inițial, și încă de multe ori cotidia
n, Disneyland a fost dedicat cu un preview de presă televizată la 17.07.1955, și a deschis pentru publicul larg, pe 18.07.1955. Disneyland deține distincția de a fi singurul parc cu tematică care a fost proiectat și construit sub supravegherea directă a lui Walt Disney. În 1998, parcul tematic a fost redenumit Disneyland Park pentru a se distinge de cel mai mare complex , Disneyland Resort.
 Conceptul de Disneyland a început într-o duminică, atunci când Walt Disney a fost în vizită la Griffith Park cu fiicele sale Diane si Sharon. În timp ce ele făceau o plimbare la Merry-go-round, el a venit cu ideea de a crea un loc în care adulții și copiii lor ar putea merge să se distreze împreună. De asemenea Walt Disney a fost influențat de amintirile tatălui său din timpul Expoziției Columbiene Mondiale din 1893, din Chicago (tatăl său a lucrat la expoziție). Plaisance Midway include o serie de atracții, reprezentând diferite țări din întreaga lume și altele, reprezentând diferite perioade de timp ; ea a inclus, de asemenea, multe plimbări, inclusiv prima roată Ferris, „o cursă în cer”, un tren de pasageri care a înconjurat perimetrul, și un spectacol Wild West.
Conceptul inițial al lui Walt, „Mickey Mouse Park”, a început cu un 8 de acri (0.012 mp MI; 0.032 km2) complot în Riverside Drive. Walt a început să viziteze alte parcuri pentru inspirație și idei, inclusiv Gradinile Tivoli, Greenfield Village, Big Ben, Tilburg, Playland, si tărâmul fermecat pentru copii. El a început împreună designerul său de lucru privind conceptele, dar acestea ar urma să crească într-un proiect mult mai mare decât ar putea fi cuprinse în 8 hectare (32.000 m2).
Dificultățile în obținerea de finanțare l-a determinat pe Disney sǎ investigheze noi metode de strângere de fonduri. El a decis să utilizeze televiziunea pentru a obține idei în casele oamenilor și așa el a creat un spectacol numit Disneyland, care a fost difuzat pe rețeaua de televiziune ABC. În schimb, rețeaua a fost de acord să contribuie la finanțarea noului parc. În primii cinci ani de funcționare, Disneyland a fost deținută de Disneyland Inc, care a fost deținută în comun de Walt Disney Productions, Walt Disney, Europa de Vest și ABC . În 1960 Walt Disney Productions cumpărat partea ABC-ul . În plus, multe dintre magazinele de pe Main Street, SUA au fost deținute și operate de alte companii care au închiriat spațiul de la Disney.Construcția a început pe 16 iulie 1954 și a costat 17 milioane dolari USD pentru a fi finalizată, și a fost deschisă cu exact un an și o zi mai târziu.
Parcul este împărțit în tărâmuri, ca cele patru puncte cardinale ale busolei . La intrarea într-un tărâm, un oaspete este complet scufundat în mediul înconjurător și este în imposibilitatea de a vedea sau auzi orice alt sunet . În zona publică s-au ocupat aproximativ 85 de acri (0.133 mp MI; 0.344 km2). Când s-a deschis parcul inițial, acesta avea cinci domenii tematice:
  •  Main Street, USA, începutul secolului 20-lea al orașului Midwest bazat pe copilaria lui Walt Disney.
  •  Adventureland, reprezentând jungla cu tematicǎ de aventuri.
  • Fantasyland, aducând fantezia într-o realitate.
  • Tomorrowland, căutați în viitor.
 De la deschiderea inițială , au mai fost adăugate și alte tărâmuri:
  •  În 1957, Holidayland, de 9 acri (0.014 mp MI; 0.036 km2), zona de recreere, inclusiv un circ , care a fost închis la sfârșitul anului 1961.
  •  În 1966, New Orleans Square, pe baza orașului New Orleans din secolul al XIX-lea.
  •  În 1972, „Bear Country”, tematica pădurilor de munte din Sud. Mai târziu a fost redenumit Critter Country .
  • În 1993, Toontown Mickey’s, cu tematica în jurul Toontown care a fost văzut în filmul Who Framed Roger Rabbit.

  Disneyland a fost cel mai căutat parc de distracții
din lume, având aproape 600 de milioane de vizitatori din 18.07.1955. În 2009, 15.9 milioane de persoane au vizitat parcul făcându-l al doilea cel mai vizitat din lume în anul calendaristic respectiv.
Dacă doreşti să faci cunoştinţă cu eroii lui Diseny şi poveştile pe care el le-a regizat, te invităm la biblioteca pentru copii Nicolae Titulescu!

 

 

Reclame