apa · EcoReziliența · natură · servicii

Ziua Mondială a Apei – 22 martie

Accelerarea schimbărilor!

„Apă, tu ești nu numai necesară vieții, ci ești însăși viața; ești bogăția fără seamăn pe Pământ, tu ești cea mai delicată, cea mai pură, tu ești sufletul Pământului.”
/Antoine de Saint-Exupery/

Apa este elementul constitutiv al vieții. Astfel, an de an, pe 22 martie este celebrată Ziua Mondială a Apei. 
Această zi își propune să sensibilizeze oamenii cu privire la problemele legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. Instaurată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este și acela de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei.
La 22 martie în fiecare an, oamenii și organizațiile marchează Ziua Mondială a Apei, luând măsuri pentru a aborda criza apei.

În 1992, Ziua Mondială a Apei a fost propusă, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediul și Dezvoltare, în Rio de Janeiro.

În 1993, Ziua Mondială a Apei este organizată pentru prima dată.

An de an, sunt stabilite tematici specifice pentru această zi marcantă. Iată care au fost acestea în ultimii 5 ani:

2019 – Apa pentru toți;
2020 – Apa și schimbările climatice;
2021 – Valorizarea apei;
2022 – Apa subterană, făcând vizibil invizibilul;
2023 – Accelerarea schimbărilor.

Afectează milioane de oameni: se estimează că 780 de milioane de oameni trăiesc fără apă potabilă accesibilă și curată. Consumul de apă contaminată poate duce la o serie de boli care pun viața în pericol.

Poluarea apei afectează viața sălbatică: nu numai oamenii necesită acces la apă curată. În fiecare an, nenumărate animale mor ca urmare a poluării apei. Poluarea poate apărea în mai multe moduri, de la gunoi fizic la scurgeri de substanțe chimice, ceea ce face ca apa să devină toxică pentru animalele care depind de ea fie pentru băut, fie ca habitat.

Apa și lipsa ei ridică și multe alte probleme de mediu: Ziua Mondială a Apei are o temă anuală, cum ar fi Natura pentru Apă, care a fost dedicată găsirii soluțiilor naturale la crizele noastre actuale de apă. Multe dintre problemele de mediu cu care ne confruntăm sunt conectate între ele, de exemplu schimbările climatice și degradarea ecosistemului sunt în strânsă legătură sau uneori cauze directe, ale poluării apei, inundațiilor și secetelor.

Vă îndemnăm cu cîteva idei pe care le puteți pune în aplicare pentru a sărbători Ziua Mondială a Apei:

Curăță sursa locală de apă: împreună cu familia și prietenii, formează propriul echipaj de curățare a apei din localitate sau cartier. Acest lucru poate părea un pas mic și nesemnificativ, dar gunoiul și mizeria sunt foarte periculoase pentru viața sălbatică. De asemenea, râurile și pâraiele din apropiere probabil sunt conectate la alte surse de apă;

Organizează un eveniment pentru a crește gradul de conștientizare: pentru a avea un impact imens și imediat, poți organiza un eveniment caritabil. Peste tot în lume, comunitățile organizează astfel de evenimente pentru Ziua Mondială a Apei.
O simplă oră de prezentări și activități cu elevii în sala de clasă, de Ziua Mondială a Apei, poate aduce numeroase beneficii pe termen lung!

Implică-te și Tu! Fă ce poți!

Fiecare acțiune pozitivă pe care tu o faci, oricât de mică, are puterea de a face diferența.
Așa că, prin acțiuni mici arăta grija față de apă și canalizare. Sperăm că îi vei inspira pe alții să îți urmeze exemplul.

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Arată ca îți pasă! Implică-te!

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s