EcoReziliența · natură

Ziua Mondială a Pădurilor – 21 Martie

„Marele probleme ale ocrotirii naturii, așa cum se pun în prezent,
sunt în realitate strâns legate de acelea ale supraviețuirii omului însuși pe pământ”
( Jean Dorst )

În urmă cu 10 ani, la 21 martie 2012, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 21 martie 2012, o Rezoluție prin care a declarat 21 martie ca Ziua Internațională a Pădurilor care are drept scop conştientizarea importanţei şi numeroaselor beneficii pe care o au pădurile în viaţa noastră de zi cu zi.
Pădurile au o importanţă deosebită şi din punct de vedere social şi cultural, sunt atractive pentru populaţia urbană, permit desfăşurarea de activităţi recreative sau benefice pentru sănătate şi reprezintă un patrimoniu cultural important.

Pădurile acoperă o treime din masa terestră a Pământului şi exercită funcţii vitale pentru întreaga planetă. Ele joacă un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice şi contribuie la menţinerea echilibrului de oxigen, de dioxid de carbon şi a umidităţii din aer.

Pădurile sunt una dintre cele mai mari comori ale pământului – habitate bogate, pline de specii de animale și plante, ciuperci, microorganisme și soluri. Ele oferă oamenilor alimente, lemn, medicamente, apă proaspătă și aer curat.
Milioane din cei mai săraci oamen din lume se bazeazăpe păduri pentru asigurarea propriei existențe.
Dacă vom spune că pădurile ne ajută să menținem toată viața de pe planetă, nu vom exagera deloc.
( Biodiversitatea, ediția I-a)

Totuşi, în pofida tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale şi de sănătate, este distrusă o mare parte a pădurilor de care avem nevoie pentru a supravieţui.

Astăzi când numărul populaţiei pe glob este în creştere, se măreşte şi necesitatea utilizării produselor forestiere, mărindu-se riscul defrişării pe scară largă a suprafeţelor împădurite.

Ce putem face noi pentru pădure?

*să plantăm puieți, să participăm la acțiuni de împădurire
*să utilizăm rațional hîrtia.
*să monitorizăm și să sesizăm tăierile ilegale de copaci.

Pentru aceasta avem nevoie de susținerea cât mai multor oameni pentru ca această viziune să devină realitate. Doar împreună putem realiza ceea ce ne propunem: păduri mai multe, mai bogate în termeni de biodiversitate și mai sănătoase decât avem în prezent.
( ipm.gov.md )

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s