Activităţi · Aniversări · literatură · personalități · scriitor · scriitori

Iulian Filip – Un poet al copilăriei

„ Comunicarea vie între poet și cititorii săi are un „secret frumos” – Iulian Filip, vorba înțeleaptă a unui copil , a știut „să crească mic”. Copiii, consideră el pe bună dreptate, pentru a crește „mari, dar mai ales buni”, „au nevoie să se sprijine de ceva frumos”. Cuvintele lui Iulian Filip sunt vii, au un lipici tainic a cărui formulă o știe numai poetul…
Vasile Romanciuc

Iulian Filip s-a născut la 27 ianuarie 1948, în satul Sofia, raionul Drochia, R.Moldova, în familia lui Ion și Ana Filip, agricultori.


În 2010 Iulian Filip a fost decorat de președintele Republicii Moldova Mihai Ghimpu cu Ordinul de Onoare, „pentru merite în dezvoltarea literaturii, activitate publicistică prodigioasă și contribuție la promovarea valorilor naționale”.
În 2014 a fost decorat de președintele României Traian Băsescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” – în grad de Ofițer, „în semn de înaltă prețuire a abnegației și dăruirii cu care au contribuit la formarea tinerei generații din Republica Moldova, pentru implicarea constantă în promovarea limbii române și valorilor democratice”.


Premii și distincții

Iulian Filip a primit următoarele distincții:
Maestru în Arte (1993)
Medalia „Mihai Eminescu” (1998)
Premiul „Simion Florea Marian” al Academiei Române
Premiul special al Festivalului Internațional de poezie „Lucian Blaga”, Cluj (2001)
Premiul „Ilie Gravorul” (1996)
Ordinul de Onoare (2010)
Premiul „Ion Creangă”, pentru întreaga activitate în domeniul cărții pentru copii
(instituit și înmânat de către Președintele Parlamentului RM – 2012)
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer
premii ale Societății Scriitorilor Târgovișteni:
secțiunea traduceri pentru volumul Dragoste și moarte („Amore e Morte”) – traducere din Giacomo Leopardi (2006)
premiul pentru publicistică – Când pe morți îi strâng pantofii, cum e mersul celor vii? (2007)
Premiul „Grigore Alexandrescu” pentru poezie – Moara cu plăcinte (2008),
Cartea cea mai a mea (2009)



Opera literară

Neîmpăcatul meșter, Chișinău, 1974
Cerul fântânilor, Chișinău, 1977
Dialoguri primordiale, Chișinău, 1978
Casa fiecăruia, Chișinău, 1980
Cenușar-Voinicul și Cenușăreasa-Mireasa, Chișinău, 1981
Teatrul popular, Chișinău, 1981
Primiți „Căluțul”?, Chișinău, 1983
Hulub de poștă, Chișinău, 1983
Facă-se voia ta, Sfârlează!, Chișinău, 1985
Unde ești?, Chișinău, 1987
Colacul-marele, frate bun cu soarele, Chișinău, 1988
Cafea neagră, Chișinău, 1989
Copăcel, copăcel, Chișinău, 1990
Fir de nisip, Chișinău, 1991
Dansul timizilor, Chișinău, 1994
Cobaiul nu triumfă, Chișinău, 1996
Din neamul lui Păcală, Chișinău, 1996
Mergătorul, Chișinău, 1996
Aventura neolatină, Chișinău, 1997
Cetatea lui Bujor, Chișinău, 1997
Vrei să crești mare?, Chișinău, 1997
Semințele mărului oprit, Chișinău, 1998
Ruga iezilor celor trei, Chișinău, 1998


În colecția „Să crești mare”, „Copăcel, Copăcel” de Iulian Filip, cu ajutorul celor mari, copiii vor face cunoștință cu lumea înconjurătoare, se vor distra găsind răspunsuri la ghicitori, vor învăța numărători pentru jocurile lor preferate. Inspirate din folclor sau scrise de poeți renumiți, textele sunt dinamice,
vesele și ușor de memorat.

Între cer și pământ, direct din casa iepurașilor, „Pâinea de la iepure”, de Iulian Filip, vine cu povestiri, poezii cântece, voie bună și multă culoare. Pâinea, ca lumina soarelui, se împarte tuturor, la fel și povestea, care de pe scenă s-a mutat în carte. „Pâinica de la iepure” are gustul pâinii de la iepure din copilărie, cu gust de poveste. Pâinea, ca şi soarele, o împarţi cu aproapele tău. Învăţăm să fim mai buni, mai darnici, mai cu suflet.

„Urmele mele frumoase” de Iulian Filip, este o antologie de poezii, cântece, povestioare și teatru pentru copii, semnate de scriitorul Iulian Filip. Într-o înșiruire de la A la Z, creațiile sale îi vor purta pe micii cititori în lumea copilăriei, acolo unde vor putea recita, cânta și juca mici scene de teatru. Cartea, frumos ilustrată, conține și note muzicale pentru cântecele compuse de remarcabili compozitori Tudor Chiriac, Anatol Chiriac, Daria Radu, Gheorghe Mustea, Ion Macovei și Ion Dascăl, pe versurile lui Iulian Filip.  

Poveștile lui Iulian Filip sunt indragite de micii cititori pentru ineditul lor, pentru lumea poetică și situațiile neașteptate. Fiecare poveste ne invită intr-o nouă aventură în lumea minunată închipuită de Iulian Filip.
„Unde v-ati pierdut strengari” de Iulian Filip, e o invitație la o lectură minunată, cu o grafică de excepție – fiind astfel dragă si celor care asteaptă să le citească părinții povestea în fiecare seară la culcare.

Deși în unul dintre poemele sale Iulian Filip scrie că așteaptă „lumină-n vorba orșicui”, el , de fapt, caută lumină, este un căutător de lumină… Atunci cînd nu scrie versuri pentru „cei mari”, scrie poezii pentru copii, cind nu scrie poezii pentru copii, scrie proză „pentru adulți”, cînd nu scrie proză, il fură lumea teatrului, dacă a abosit scriind o piesă, „se odihnește”redactând un articol pentru ziar…
Atunci cînd „cuvintele potrivite” întîrzie, poetul nu le poruncește să vină – le așteaptă…Între timp, pixul se preface în penel și pe hârtie sau pe pînzăprind contur o aripă, o cumpănă de fântână, o poartă, un ochi citind adâncurile/înalturile…
„Poemele” desenate dau un farmec aparte cărților sale.
Cuvintele și liniile lui Iulian Filip nu pot fi despărțite, ele vin din același suflet, sunt alimentate de aceleași sentimente, uneori, am impresia, cuvintele se prefac în linii, iar liniile – în cuvinte…
Poetul – pictor are de ce să se bucure:cuvintele lui au culoare, culorile sale sunt grăitoare…
Copiii, prin felul lor de a-i zice „ne pare bine că ești cu noi”, confirmă, de fiecare dată, că Iulian Filip este unul dintre cei mai îndragiți poeți ai lor – ei îl iubesc, îl respectă și se simt minunat în dialog cu el.
Poetul pune în valoare mai ales substratul folcloric al literaturii, precum și motivele literare din fondul de aur al literaturii române pentru copii.
Iulian Filip, ca și congenerul său Ion Hadârcă, apelează la tehnicile moderne ale literaturii, intertextualizînd ludic pe motive crengiene…
Autor de poezii, basme dramatice, texte de cântece pentru copii, Iulian Filip apropie copilul de miracolul textului” .
Vasile Romanciuc

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s