Aniversări · copii · literatură · personalități · poezii · scriitor

Vasile Romanciuc – poetul cu cărți-aripi pentru copii

„Vasile Romanciuc, un poet solar (poet-grădinar, zice Mihai Cimpoi), dar fatalmente împovărat de tenebrele timpului, este un nume emblematic al generaţiei poetice „şaptezeciste” şi unul dintre cei mai reprezentativi poeţi moderni ai literaturii române din Basarabia.” (Ion Hadârcă)

Vasile Romanciuc cultivă cu aceeași dezinvoltură toate tipurile de vers – clasic, liber, alb; orice formă ar avea, versul său este sincer, muzical, încărcat de profunzimi etice și sentimentale…
Pe o linie care îl apropie de Grigore Vieru, el pledează pentru simplitatea și profunzimea limbajului afectiv, pentru rafinamentul expresiei și grația imagistică. Poetul nu s-a orientat niciodată spre mode contrafăcute, pe el nu-l interesează în nici un fel spectacolul limbajului în formele lui exclusiviste, bătăliile moderniste.
El este mereu egal cu sine, înțelegând poezia ca pe un mod de existență și de acțiune socială, ca pe un apel și ca pe un enunț.
Tradiționalismul poeziei sale se manifestă mai mult în spirit decât în literă, fiind unul de substanță, al „beatitudinilor esențiale”; viziunea lirică și modalitățile de expresie sunt, însă, ale unui spirit eminamente modern.
Acesta este Vasile Romanciuc, omul și poetul delicat și discret, sensibil ca o mimoză și tare ca oțelul de Damasc, care, în funcție de stări și situații, știe să preschimbe mierea în trotil, să poarte când flori și când fulgere la butonieră.

Date biografice
Vasile Romanciuc s-a născut la 17 decembrie 1947 în satul Bădragii Noi, Edineț (fostul județ Hotin), Basarabia, părinții săi fiind Alexei Romanciuc și Olga Romanciuc.

Portret de creație
Este absolvent al Facultății de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova (1972).
A fost redactor la Radio Moldova, consilier la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova,
redactor la editurile „Museum”, „Gh, Asachi”, „Literatura artistică”, „Prut Internațional”.
Debut editorial cu placheta Genealogie(1974).
Urmează volumele de versuri: Citirea proverbelor, Note de provincial, Un timp fără nume, Îndoiala de sine, Marele pustiu invizibil, Recitirea proverbelor, Olimpul de plastic, Lasă un semn, Cuvântul ne adaugă vedere ș.a. A publicat mai multe cărți de versuri pentru copii.

Premii si Distincții
Vasile Romanciuc este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1976),
Membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994),
Membru al PEN-Centrului Internațional (1996).
Multe dintre versurile poetului sunt cântate – colaborează cu artistul Mihai Ciobanu.
Întâlniri de suflet cu conaționalii noștri din diaspora – Atena, Lisabona, Faro, Padova.
Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1996),
Premiul Național al Republicii Moldova (2000),
Premiul Nichita Stănescu (2001),
Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret – IBBY
(Basel, Elveția, 2002),
Premiul Otilia Cazimir al Salonului de Carte Românească(Iași, 2007),
Marele Premiu Ion Creangă al Salonului Internațional de Carte pentru Copii(Chișinău, 2010).
Distincții: Medalia „Mihai Eminescu”, Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, Ordinul Republicii, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofițer, categoria A „Literatură” (România).

„Vasile Romanciuc este astăzi, incontestabil, cel mai important poet al generației sale. Nimeni dintre congeneri nu a avut o evoluție atît de sigură, pe o linie ascendentă atît de clară.
Poetul s-a situat de la bun început în afară modelor și modelelor din ringul literar. (În fond, el nici nu a acceptat vreodată ideea de ring, că turnir al orgoliilor. Cu modestie, uneori poate exagerată, el s-a tras mereu spre marginea decentă a unei existente literare fără stridente.) Nici nu a încercat, ca alții să imite,  de aceea nu l-a pîndit neșansa de a fi un Păunescu peltic, sau un Stănescu pitic, precum l-i s-a întîmplat altora care au urcat pe coturni epigonici. Singurul său „păcat” , al prunciei sale literare, a fost de a intra un timp în siajul Vieru.”  
( Vasile Romanciuc purtător de cuvînt al tăcerii, Chisinau 2011 )

Copilul cu aripi de carte (Chișinău, 2006)
Autorul le oferă micilor cititori o serie de poezii hazlii, dar pline de înţeles, îndemnându-i pe copii să citească pentru a creşte drepţi şi înţelepţi. Sunt poezii originale ce cultivă respectul pentru învăţători (Învăţătorii), dragostea de carte (Cartea), poezii care îi ajută pe copii să cunoască personaje noi – Somnea, bostanul cel lăudăros, piticul de curte, Păcală – şi istoriile lor năzdrăvane, versuri despre sărbătorile de iarnă (Un brăduţ împodobit, Omul de zăpadă).

Am un nume frumos (Chișinău, 2013)
Este o carte cu un continut inedit, in care se vor regasi aproape toti cei ce o vor citi, fiecare poezie de aici purtand un nume de copil. Circa 70 de prenume purtate de romani, rostite in versuri, pentru a-i face mandri pe micuti de numele pe care le-au primit de la parintii lor. Cartea a fost recunoscuta drept Cea mai buna carte a anului 2013, la sectiunea Carte pentru copii si tineret al Galei Bun de Tipar (Bucuresti, 2014), scriitorul Vasile Romanciuc fiind distins si cu premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru anul 2013.

O furnică în bibliotecă (Chișinău, 2007)
Este o culegere de poezii pentru copii, prin care autorul îi îndeamnă pe aceștea să frecventeze cât mai des bibliotecile, comparîndu-i pe copii cu niște furnicuțe harnice și silitoare. Autorul a găsit o formă hazlie de prezentare a animalelor și a trăsăturilor caracteristice lor. Versurile din această carte  învață copiii să fie mai buni, să aibă grijă de frații lor mai mici, îi încurajează să învețe bine și să aibă un  comportament disciplinat.

Toate întâmplările se prefac în cuvinte ( Vasile ROMANCIUC, ilustrații de Ivanka Costru, antologie, Chișinău, Cartier, 2021) Autorul creează versuri care sunt uşor de citit şi uşor de memorat, conţinând şi o bună doză de umor şi înţelepciune. Poeziile, diverse ca tematică, creează un tablou luminos al lumii copilăriei în care se găsesc cele mai îndrăgite animale, peripeţii şi distracţii, cultivând, în acelaşi timp, dragostea de neam, de mamă, de frumos.

Tradițional Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu a lansat programul de lectură Chișinăul citește, au fost selectate și propuse spre lectură următoarele volumesecțiunea cărți pentru copii – Toate întâmplările se prefac în cuvinte – Vasile ROMANCIUC, ilustrații de Ivanka Costru, pentru adolescenți a fost aleasă cartea Fraierul, de Claudia Partole, iar pentru maturi – cartea Hotel California, de Constantin Cheianu.

 „…Vasile Romanciuc rămâne un poet pe cât de sensibil, pe atât de profund. Imaginile din textele sale, elaborate cu multă grijă pentru cuvântul scris și cu multă încredere în relevanța a ceea ce rămâne nespus, impresionează prin inedit, bucură prin frumusețe, bulversează prin adevărul pe care îl transmit…” (Lucia Țurcanu)

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s