istorie · Ziua Internațională a Studenților

Ziua Internaţională a Studenţilor

Astăzi 17 Noiembrie este marcată Ziua internaţională a studenţilor.

La mulţi ani studenţilor din Republica Moldova!
Astăzi este marcată în întreaga lume Ziua internaţională a studenţilor.

Este o zi în care este consemnată victoria istorică a comunității studențești în lupta pentru libertate și democrație în obținerea dreptului la exprimare.
Istoria este o mărturie a faptului că studenții au avut întotdeauna un cuvânt puternic de spus. Societatea a conștientizat faptul că vocea voastră e importantă, această zi marcând activismul studențesc, conștientizarea tinerilor de a se implica în acțiuni de responsabilitate socială și de voluntariat pentru cauze nobile. 

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a studenților în anul 1941 de către Consiliul Internațional al Studenților pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga.

În 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Caroline, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, un număr de nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare. De aici învățăm, că studenții sunt un model de curaj și demnitate.
Ziua internațională a studenților a fost marcată pentru prima dată, în 1941, la Londra, de către Consiliul Internațional al Studenților (care avea mulți membri din rândul refugiaților) în acord cu aliații de război, iar tradiția a fost menținută de Uniunea Internațională a Studenților.

Ziua internațională a studenților este marcată, în prezent, în țări precum Grecia, Republica Cehă și Slovacia. Revolta studenților politehniști din Atena împotriva juntei militare grecești din 1973 a atins apogeul în 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineții un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii.
De Ziua Internațională a Studenților, facem totalurile. Potrivit datelor Ministerului Educației, în universitățile din țară studiază aparent un număr mare de tineri, dar dacă analizăm comparativ cifrele din statistica oficială – o să constatăm o scădere dramatică. Studenții spun că statul ar trebui să susțină mai mult tinerii și să le ofere oportunități financiare, pentru a opri exodul oamenilor activi din țară.

Voi sunteți o adevărată Forță!
Stimați studenți, sunteți cei care creați Prezentul și aveți datoria morală de a construi Viitorul, păstrând tradițiile Trecutului și promovând cele mai nobile valori umane! Sunteți cei care, cu siguranță, veți contribui la prosperarea țării și la bunăstarea oamenilor. 

Fiți activi și plini de viață, de optimism și curaj, ingenioși și novatori! Opiniile voastre au valoare!  
La mulţi ani tuturor studenţilor din Republica Moldova! 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s