Aniversări · citate · cărți jubiliare

Cărți jubiliare: „Bătrânul și marea”, de Ernest Hemingway – 70 de ani de la publicare

„Pe mare se credea că e o virtute să nu vorbești decât dacă e nevoie.”

Ernest Hemingway

Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al literaturii universale. Opera sa are ca sursă o experiență de viață profundă și originală, relatând, conform concepției scriitorului, „lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu„,

Romanul Bătrânul și marea arată stilul unic al scriitorului. Este prezentat un erou – Santiago, un bătrân pescar – care, în ciuda vârstei înaintate, nu renunță. Ca întotdeauna, există o problemă superficială: lipsa pescuitului; cu toate acestea, povestea merge mai departe. Personajul trece printr-o serie de situații foarte umane, cum ar fi singurătate, dezamăgire sau pierderi, dar trăiește totul fără să-și piardă voința și curajul.

Fără îndoială, Bătrânul și marea este o carte care te face să reflectezi la multe situații de viață. Deși are ca temă principală călătoria unui pescar veteran care trece printr-un petic dur, povestea atinge în mod simbolic alte puncte, cum ar fi: prietenia, loialitatea, perseverența, neînfricarea, mândria, singurătatea.

„Scriitorul adevărat este un om singur. Și, pe măsură ce crește în ochii celorlalți, se cufundă tot mai mult în singurătate. Iar dacă este suficient de bun, în fiecare zi e nevoit să se confrunte cu eternitatea sau cu absența ei. Pentru un scriitor adevărat, fiecare carte este un nou început, o nouă încercare de a atinge ceva care rămâne mereu de neatins. Misiunea lui este de a merge pe căi ce n-au mai fost umblate sau de a izbuti acolo unde alții au dat greș. Dar să scrii literatură nu înseamnă doar să spui cu alte cuvinte ceea ce deja s-a spus – tocmai pentru că au existat marii scriitori ai trecutului, noi, cei de astăzi, suntem nevoiți să mergem mai departe decât am fi crezut vreodată că putem ajunge, să ieșim în larg, până când rămânem cu totul singuri, lipsiți de orice sprijin.” (Ernest Hemingway)

Dragi cititori, vă invităm la lectură!

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s