Ziua internaţională a alfabetizării

Cine deţine informaţia, acela deţine puterea!

8 septembrie – Ziua internaţională a alfabetizării!

Pentru prima dată Ziua Internaţională a Alfabetizării ( International Literacy Day ) a fost celebrată în 1965, adică cu jumătate de secol în urmă, fiind patronată UNESCO.

În fiecare an se organizează o ceremonie în cadrul căreia sunt înmânate Premiile Internaţionale UNESCO pentru Alfabetizare.

Se consideră că alfabetizarea este una dintre cele mai mari realizări obţinute de către omenire. Drept argument fiind alfabetizarea a peste 4 miliarde de locuitori ai planetei.

Cu toate acestea, la nivel global, 860 de milioane de maturi continuă să fie analfabeţi, iar peste 100 de milioane de copii nu frecventează şcoala.

Lumea în care trăim este puternic dependentă de informaţie, de internet.Dar aproape un miliard din populaţia globului nu doar că nu are conectare la toate aceste beneficii ale progresului tehnologic, dar nici măcar nu ştie elementar să scrie şi să citească, ceea ce se numeşte nivel minim de alfabetizare. Aceste date sunt prezentate în Raportul de Dezvoltare Umană realizat de UNESCO.

Dacă în unele ţări dezvoltate pentru mulţi copii a ajuns o adevărată povară să meargă la şcoală, în ţări subdezvoltate copiii şi-ar dori enorm să meargă la şcoală, dar din cauza sărăciei, nu au această posibilitate.

În aceste ţări, părinţii fac sacrificii enorme ca să prindă un loc la o şcoală aflată la o mare şi periculoasă depărtare şi aceea subdezvoltată.

Doar prin comparaţie, am putea înţelege că cei care au această posibilitate – nu o respectă şi nu o preţuiesc îndeajuns.

O persoană alfabetizată poate lupta mai eficient împotriva sărăciei şi a prejudecăţilor, dar şi împotriva violenţelor, războaielor, poate milita pentru promovarea păcii şi a toleranţei între oameni şi societăţi.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s