citate · Limba română · scriitor

„Mult e dulce şi frumoasă Limba ce-o vorbim…” menită să-i unească pe toţi cei care poartă cu drag, în minte şi în inimă, limba română.

„Limba Noastră” este o sărbătoare națională celebrată în Republica Moldova pe 31 august.

În ziua de 31 august, în Republica Moldova, sărbătoarea Limba Noastră este celebrată din anul 1990. Cinstirea şi cunoaşterea limbii române, indiferent de ţara în care trăim, este primul pas spre păstrarea culturii şi identităţii naţionale, este recunoaşterea cu mândrie a rădăcinilor noastre străvechi, ca neam şi popor. Vasile Alecsandri spunea despre limba română că „este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute”. Limba e arhiva, averea spirituală a unui popor, moștenită din tată în fiu, sporită să transmită ca o ștafetă mai departe. Limba este testamentul pe care-l lasă o generație generațiilor care vin.

Limba este sufletul unui popor. Tânărul poet al celuilalt secol, Alexie Mateevici, o vedea ca pe o creație țărănească, oamenii de la plug cultivând odată cu pământul, cu aceeasi dragoste și alt ogor – al limbii aceștia fiind nu doar păstrătorii, ci și făuritorii ei de veacuri.

O limbă seamănă cu oamenii care o vorbesc. Limba română seamănă cu păstorul ce a murmurat „Miorița”, seamănă cu Eminescu, tânărul voievod al slovelor străbune, seamănă cu țăranii care-o plâng și care-o cântă „pe la vatra lor” de milenii seamănă cu fiecare dintre noi. Timp de aproape două milenii limba noastră cea română a fost vorbită permanent – acasă, pe câmp, în bătălii, la șezători, la hore, neașteptând să-și facă stagiul în sălile de audiență ale istoriei.

Este limba pe care entuziaștii scriitori din generația de la 1848 – Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Costache Negruzzi, Mihail Kogâlniceanu, Nicolae Bălcescu, etc, au apărat-o, cu căldură și iubire, de pericolul stâlcirii și de invazia atîtor neologisme, împotriva modei apusene, de primejdia și ridicolul jargonului unor clase desprinse de tradițiile și aspirațiile poporului român.

„Pentru ea ninsori se cern din spații,
Pentru ea puternici sunt Carpații,
Pentru ea e caldă vatra poamei
Pentru limba, pentru limba mamei”

Grigore Vieru

Limba e poporul. Poporul e limba.
Un popor fără de limbă e ca o țară fără de popor.

„Frumoasă-i limba noastră”, autor Grigore Vieru.
Recită: Babițchi Alexandru

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s