Activităţi

MARIN PREDA – prozatorul moralist, între tradiție și modernism

Explorator al Universului țaranesc. Scriitor complex, autor pătruns în mediul citadin, industrial, artistic, intelectual, creând opere de mare valoare literară și etică, reprezentându-și eroii în confruntare cu timpul, cu societatea sau cu ei înșiși.

Debutează în 1948 cu volumul ” Întilnirea din Pământuri „, au urmat: ” Moromeții „, ” Risipitorii „, ” Intrusul „, ”Imposibila Întoarcere „, ” Delirul „, ” Cel mai iubit dintre pământeni „.

Marin Preda are originea cea mai nobilă pe care o poate avea un român: este țăran, adică născut la țară, adică din țărână, adică din pământ. Os delicat și țeapăn , cu o vorbire pornită din rădăcina nasului, dintre sprâncene, amintind parcă de întrebuințarea cuvântului menit doar doinelor, sare pură, după evaporarea lacrimii, făptură vie a scriitorului tulbură visul în favoarea luciditații. Omul desfide alianțele și dragostea lichidă. Bănuiesc că scrie hârtia aidoma moșului său pământul. Posesiv până la imprecație își țesală litera cum plugul crupa brazdei.

1922 – 1980 București, Teleorman, Siliștea – Gumești. Marele prozator al secolului XX.

Nici un alt creator contemporan nu a cunoscut o tratare atăt de complexă, care însumează căteva zeci de mii de pagini de referință. Bibliografia ce i se dedică numără peste o mie cinci sute de titluri de cărți, cronici, destăinuiri, documente, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul celorlați scriitori din epocă.

Plecarea din viață, cu totul neașteptată, a tensionat conștiința cititorilor, contribuind la definitiva așezare a lui Marin Preda între reprezentanții cei mai de seamă ai literaturii române contemporane. Dramaticul sfârșit venea la scurt interval după ce tirajul de masă al trilogiei ” Cel mai iubit dintre pământeni ” răscolise conștiințele cititorilor și criticii literare.

Trăind încă, literatura română s-ar fi îmbogățit, neîndoios, cu alte creații și drumul său ascendent, ca expresie a artei profesioniste, îndreptățește regretul încheierii destinului marelui scriitor.

Într-adevăr, poate că nici o carte nu vine cu o mărturie mai vie despre încântările, dar și dezastrele pe care într-o epocă de seisme sociale si politice le aduce dragostea.

Alexandru Piru.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s