program · provocarea verii

Provocarea Verii

Iată că s-a încheiat primul tur din Programul estival Provocarea Verii cu genericul  „Redescoperim Biblioteca”!

Am avut 10 zile pline de provocări!

10 zile pline de copii dornici să Redescopere Biblioteca!

10 zile pline de zâmbete, emoții!

10 zile fericite de vară!

Cei 23 de  participanți (grupul „Cireșarii”) au avut parte de cele mai tari provocări.

 • „Hai să citim”!  Fiecare „cireșică” a participat la așa numitul „Turnirul Lecturii”, citind zilnic minimum  20 de minute. Performanțele cititorilor au foct consemnate în grila de autoevaluare numită Fișă-cronometru. Învingătorii acestui turnir au fost copiii care, care au acordat lecturii cele mai multe minute: Amelia Simon – 380 minute, Valentin Cerbari – 365 minute, Nicoleta Odotiuc – 340 minute.  Felicitări, dragi copii!
 • „Participă la o astfel de lecție”! Utilizând metode și tehnici de instruire nonformale am informat participanții despre elementele de informare din bibliotecă: colecția bibliotecii, regulile de împrumut, catalogul electronic, drumul cărții etc.
 • „Descoperă Biblioteca ta”!  Tururile organizate prin bibliotecă s-au organizat ludic, colorat, în formă de poveste, astfel încât micilor cititori să le fie interesant, atractiv și util.
 • „Hai la o vânătoare de comori”! Unul din cele mai preferate jocuri ale copiilor. Prin diverși indici  participanții au descoperit comorile bibliotecii. (grădina, decorul, colecția de carte)
 • Fii bibliotecar timp de o oră! Micii bibliotecari au creat diverse seturi de joc, pentru a simula activitatea bibliotecarului.  Au fost elaborate semne de carte, buzunărașe pentru cărți. Deopotrivă copii au organizat prezentări de carte, ateliere de creație, jocuri interactive și intelectuale.
 • Scrie despre Biblioteca ta de vis!  Pe parcursul turului copii verii au elaborat o listă cu mesaje despre cum văd biblioteca în viitor. Au apărut pe foaie dorințe, așteptări, mulțumiri. „Îmi doresc o bibliotecă spațioasă, cu terasă și multe calculatoare”. (Cerbari Valentin) Sau am avut  mesaje și de așa gen: „Biblioteca noastră e prea perfectă pentru a face vre-o schimbare.” (Marinela Cecan) 🙂 Cititori fideli are biblioteca noastră, nu glumă! 🙂
 • Dezvoltă un produs electronic!  Participanții ghidați de către bibliotecari au elaborat propriile produse electronice (benzi desenate, semne de carte  în platforma Canva, povești digitale.)
 • Vizitează biblioteca din sectorul tău! Împreună cu grupul format am organizat o vizită la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Am descoperit o Bibliotecă de succes și de valoare, o Bibliotecă-Poveste! Am descoperit un colectiv profesionist, o colecție de carte variată, servicii și programe moderne, cititori fideli, decor original, personalități notorii etc. Mulțumim frumos Zânei bune și frumoase pe nume Lilia Gamarța, care ne-a ghidat virtuos în grozavele provocări de vară!
 • Hai să ne jucăm! Jocurile de societate din colecția bibliotecii sunt pe placul fiecărui copil, asigură starea de voie bună, relaxare, dar totodată stimulează capacitatea de concentrare și de atenție a cititorilor, dezvoltă spiritul de echipă.  
 • Recomandă o carte prietenilor!  Am avut un grup puternic, pasionat de lectură, care de fiecare dată  în cadrul acestei provocări a recomandat cărți colegilor și prietenilor săi.
 • Descoperă cărțile bibliotecii și oamenii cărților!  În fiecare zi prin rubrica organizată „Poezia Zilei” am descoperit 10 scriitori care scriu despre cărți, bibliotecă, lectură. ( Vasile Romanciuc, Iulian  Filip, Ianoș Țurcanu, Arcadie Suceveanu, Constantin Dragomir, Ion Vatamanu, Leo Butnaru, Ion Hadârcă, Ada Zaporojan, Titus Știrbu). Iar în ultima zi în cadrul concursului „Poezia mea îndrăgită” au fost desemnați cei mai pasionați de poezie copii. O provocare memorabilă a fost și întâlnirea cu scriitoarea Zinaida Ambroci, care avenit în fața copiilor cu nouă sa carte „Trăistuța cu poeme”. Biblioteca în decurs de o oră a fost transformată într-un adevărat club de lectură unde au răsunat cele mai frumoase poezii, numărători, rugăciuni, amintiri.
 • Scrie o poezie! În cadrul atelierului de scriere creativă participanții au fost ghidați în tehnicile de scriere a versurilor, ca apoi creațiile proprii să fie citite în public. Talentați copii are țara noastră!
 • Scanează o carte! Participanții Provocării au fost familiarizați cu procesul de scanare a cărților. Acceptând provocarea, micii exploratori  au exersat cu un vădit interes cărțile din bibliotecă.

Impresiile copiilor denotă faptul că Programul ”Provocarea Verii” este unul benefic și atractiv pentru întreaga comunitate chișinăuiană: „Am  avut cea mai grozavă  vacanță, cu lecturi, jocuri, excursii, vânători de comori. Vreau și eu să devin bibliotecar, am îndrăgit biblioteca și mai tare!” (Odotiuc Nicoleta)

       Felicitări, dragi copii! Împreună am fost un grup fantastic! Provocarea Verii continuă!

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s