baladă · citate

„Miorița”, baladă populară – 170 de ani de la publicare

„Pe-un picior de plai,
Pe-o gură de rai
Iată vin în cale,
Se cobor la vale…”

De-a lungul timpului, balada „Miorița” a fost apreciată de scriiori, oameni de știință etc. Nichita Stănescu a mărturisit, în numele generației sale și al celor anterioare, că: „Fără Miorița n-am fi fost niciodată poeți. Ne-ar fi lipsit această dimensiune fundamentală.”

Mihail Sadoveanu pledează pentru „arta ei fină „, încât „nu putem întreba dacă i se poate găsi pereche în alte literaturi populare și dacă chiar literatura cultă, în infinitele variații, a realizat vreodată un mic poem așa de armonios și de artistic.”

Balada „Miorița” a fost și va rămâne înveșnicită în imaginile pictorilor Nicolae Brana, Ilie Bogdesco – creații de o înaltă inspirație, nedepășite până astăzi ca măiestrie și valoare. Ea face parte din ciclul celor mai vechi producții populare românești, numite de specialiști „repertoriul păstoresc.”

Vouă, dragi utilizatori, nu vă rămâne decât să citiți și să recitiți și, de ce nu? să o învățați pe de rost, fiindcă această capodoperă are „adâncuri și culmi ale spiritualității românești.”

„aMIC” – martie, 2017

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s