cărți jubiliare · literatură

Cărți jubiliare: „Castelul din Carpați” de Jules Verne – 130 de ani de la publicare

Un roman publicat în 1892 și tradus în română cu cinci ani mai târziu. Acțiunea romanului se petreceîn în partea de Sud a Transilvaniei, în ținutul pasului Vulcan din regiunea Hunedoarei. Jules Verne și-a îndreptat întreaga simpatie către un popor asuprit și dornic de libertate, pe care l-a înfățișat cu o consecventă căldură. În ciuda tendențioaselor mijloace de informare care-i stăteau la îndemână, Jules Verne a înțeles tragedia urmașilor vechilor daci, supuși „la cea mai nedemnă asuprire” și a notat că „viitorul le aparține.” Acest mic roman a creat un văl de simpatie pentru „valahi” și a contribuit astfel la formarea unei opinii publice favorabile aspirațiilor către unitatea națională a românilor. Castelul din Carpați este recunoscut și prin calitățile literare ale lucrării și, în primul rând, atmosfera romantică pe care Jules Verne s-a priceput s-o creeze în jurul eroului său principal.

Radu Gorj se integrează în galeria personajelor scumpe lui Jules Verne, eroi îndrăgostiți de libertate și care au sacrificat totul pentru a-i asigura victoria, eroi învinși de împrejurări potrivnice și care au devenit „ciudați”, s-au închiși în ei, refuzând contactul cu o lume ce i-a dezamăgit acceptând instaurarea unor rândueli nedrepte. În vreme ce boierul Radu și-a consacrat viața luptei pentru libertatea poporului său, banul Frâncu a dus existența unui boer de țară și s-a mulțumit cu plăcerile vânătorii. Amândoi se întâlnesc apoi în admirația față de Stilla, o cântăreață de un farmec deosebit.

Finalul tragic – explozia castelului înfipt în stâncă produce moartea lui Radu Gorj – pare în concordanță cu dominația psihologică gravă a poporului român, admirabil intuită de un Jules Verne, care a scris despre România fără s-o viziteze, ci numai pe baza documentării științifice. Romanul are și un sfârșit propriu epicului de mistere, celebru cu un secol și mai bine în urmă: „Tânăra generație din satul Verești va crede încă multă vreme de acum înainte că ruinele castelului din Carpați sunt bântuite de duhuri de pe lumea cealaltă.”

Vă îndemnăm, dragi utilizatori, să fiți curioși și să citiți acest roman, așa după cum solicitați foarte des celelalte opere ale lu Jules Verne pe care le găsiți în biblioteca Nicolae Titulescu.

Verne, Jules Castelul din Carpați. – Chișinău, 1992. – 148 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s