Aniversări · colecții · scriitor

Mircea Eliade – scriitor și filozof de talie universală – 09.03.1907

„Mircea Eliade a reinstalat, în fond, sacrul într-o lume lipsită de zei. Cea de a doua lume este esențialmente lumea dintâi din străfundurile ființei noastre.” (Mihai Cimpoi)

„Romanul adolescentului miop”, de Mircea Eliade

Rămas vreme de aproape șase decenii în manuscris, primul roman al lui Mircea Eliade a constituit la apariție o adevărată revelație pentru publicul românesc. La sfârșitul anilor ’80, iubitorii literaturii sale descopereau astfel un cu totul alt scriitor decât cel cu care se obișnuiseră până atunci. Și totuși, romanul acesta de prima tinerețe, scris ca un jurnal, ba chiar având la bază un jurnal, pare să-i fi pecetluit autorului destinul de prozator.

În capitolele sale se dezvăluie într-adevăr sorgintea confesivă a multora din scrierile sale literare de mai târziu: „Viața se viețuiește înainte, iar eu scriu ceea ce a viețuit“, notează undeva eroul romanului, tânăr licean care-și propune să scrie o cronică a adolescenței cum nu s-a mai scris. Și, lăsându-se purtat de meandrele cotidianului, îmbătat de puterea pe care i-o conferă transcrierea imediata a acestora, Eliade face într-adevăr un portret autentic al adolescentei, alcătuit din jocul prieteniilor și al iubirilor, din frământările și aspirațiile caracteristice vârstei, din urmărirea încordata a făgăduielilor viitorului, din privirea necruțătoare aruncată lumii adulților.

„Maitreyi”, de Mircea Eliade

Romanul „Maitreyi”, de Mircea Eliade este un roman modern subiectiv, de analiză psihologică, un roman al autenticităţii şi al experienţei, dar şi un roman exotic. Maitreyi este un roman modern subiectiv, de analiză psihologică deoarece deplasează interesul spre estetica autenticităţi, naraţiunea concentrându-se asupra evenimentelor vieţii interioare, autenticitatea fiind redată prin exprimarea “exactă”, cu sinceritate, a trăirii unor experienţe de viaţă “adevărate”. Este un roman al experienţei şi al autenticităţii pentru că valorifică trăirea cât mai intensă, în plan interior, de către personaje, a unor experienţe definitorii, autorul utilizând elemente care ţin de realitate (jurnalul din India, scrisori, elemente autobiografice). Maitreyi este un roman exotic datorită aspectelor sociale din Calcutta şi din familia bengaleză în care pătrunde europeanul.

În acest cadru social exotic se desfăşoară idila dintre cele două personaje atât de diferite ca rasă, religie şi moravuri. Romanul Maitreyi valorifică aspecte autobiografice: povestea de dragoste dintre autor şi fiica profesorului Dasgupta, gazda lui din India. La baza romanului se află jurnalul autorului din acea perioadă, fiind modificate numele şi ocupaţiile unor personaje cât şi finalul întâmplării. Mircea Eliade creează prin Maitreyi, unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste din literatura română, un roman al experienţei şi autenticităţii, al trăirii intense a sentimentului erotic ca experienţă definitorie.

„Domnișoara Christina”, de Mircea Eliade

Domnișoara Christina este o nuvelă fantastică scrisă de Mircea Eliade. Nuvela este inspirată din folclorul românesc și marchează o orientare a literaturii lui Mircea Eliade în direcția fantasticului. Subiectul acestei nuvele îl constituie izgonirea unui strigoi ce bântuia un conac din Câmpia Dunării. O tânără femeie ce fusese ucisă în timpul Răscoalei de la 1907 și se preschimbase în strigoi își exercită apucăturile vampirice asupra locuitorilor din zona învecinată. Ea încearcă o reîntoarcere în lumea oamenilor prin intermediul dragostei, transformându-se din nou în femeie, dar vraja malefică este ruptă de un tânăr.

„Nuntă în cer”, de Mircea Eliade

Romanul „Nunta în cer” de Mircea Eliade se înscrie în proza erosului și face parte din literatura interbelică, Mircea Eliade ilustrând, o dată în plus, mitul iubirii și motivul cuplului ca temă unică a acestei scrieri. Îndrăgostiții lui Mircea Eliade trăiesc experiențe-limită, stabilesc relații profund umane în zona erotică, sunt expansivi și descătușați de prejudecăți.

Romanul ilustrează mitul Androginului, celebru în Grecia antică și simbolizează ideea unității primordiale a făpturii omenești. Cuvântul „androgin” vine de la grecescul „aner, andros”, care înseamnă “bărbat” și de la grecescul “gyne:, însemnând “femeie”, sensul întregului cuvânt fiind acela de „bărbat-femeie” ca ființă unică. Mitul Androginului este o legendă mitologică străveche, care explică, alegoric, atracția erotică pe care o exercită – reciproc – bărbatul și femeia. Mircea Eliade ilustrează în acest roman erosul și mitul Androginului pentru a reface unitatea și plenitudinea finite umane prin comuniune erotică, dorind să reconstituie unitatea primordiala a spiritului uman.

„Întoarcerea din rai”, de Mircea Eliade

Întoarcerea din rai deschide șirul romanelor dedicate de Eliade frământatei sale generații. Personalitatea proteică și adesea contradictorie a autorului se oglindește aici în aproape toate personajele. Sfâșiați între ispita acțiunii și a detașării, tinerii săi eroi își problematizează mereu viața, cu gravitate sau sarcasm, în deplină singurătate sau în întâlniri bahice.

O viață alcătuită din iubiri pătimașe și idealuri tulburi, petrecută într-o lume ce pare la fel de incapabilă să-și afle așezarea. Puține lucruri li se întâmplă la urma urmei lui Pavel, lui Dav sau lui Eleazar, dar toți își sorb cu voluptate experiențele, de-a dreptul prin pori parcă, toți își privesc viața cu ochii larg deschiși, într-o febrilă căutare de sine și de celălalt.

„19 trandafiri”, de Mircea Eliade

În ultimul lui volum de povestiri, apărut in 1980, arta lui Mircea Eliade atinge o esențializare pe care prozatorul a căutat-o în scrierile sale literare dintotdeauna. Dincolo de întâmplări, dincolo chiar de nostalgia evocării, o tema prezentă n multe din prozele sale fantastice dobândește acum o pondere covârșitoare: semnificația actului creator.

Personajele nu mai sunt oamenii obișnuiți de altădată, încercați de întâmplări enigmatice și pline de semnificații, ci scriitori, artiști sau matematicieni pe cale să descopere o taină esențială pentru ei și pentru omenire. Ele par să nu mai cunoască nici o altă frământare în afară de pătrunderea misterului care se revelează prin intermediul destinului ce le-a fost rezervat. Discuțiile lor pasionate revin obsedant asupra câte unui amănunt, banal în aparență – o vorbă auzită cândva și apoi îngropată în uitare sau o întâmplare fără nici un ecou în viață imediată –, care revine în miezul cel mai fierbinte al memoriei dovedindu-se înzestrat cu consecințe cosmice.

Cărțile marelui scriitor Mircea Eliade vă așteaptă pe rafturile filialelor BM „B.P. Hasdeu”.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s