Ion Creangă · povesti pentru copii · scriitor

Ion Creangă – 185 de ani de la naștere. Din amintirile elevilor și prietenilor despre învățătorul Ion Creangă

Înainte de a fi autor de poveşti și creator de literatură pentru copii, Ion Creangă a fost învăţător, a modelat suflete şi a format caractere timp de 20 de ani, iar mărturiile foştilor săi elevi reprezintă dovada că şi-a îndeplinit misiunea: „Era un dascăl blând, comunicativ şi glumeţ. Vara privea la jocurile noastre şi ne învăţa cum să batem mingea. Iarna se urca în sanie cu noi şi ne arăta cum să o cârmuim cu piciorul. Înainte de a începe lecţia, ne întreba ce am mai făcut pe acasă, dacă mai avem fraţi şi surori, ce mai fac ai noştri. Aceste întrebări erau puse cu blândeţe, aşa încât lecţia ni se părea o continuare a convorbirii prietenoase dintre noi, copiii, şi bunul nostru învăţător.

„Cu elevii buni era mai bun decât un adevărat tată. Le dădea sfaturi și diferite bunătățuri de măncat, și medalii frumoase de aninat la piept. Pentru prima dată am gustat nuci de cocos tot de la Ion Creangă. El a adus câteva în clasă, ni le-a arătat, ne-a povestit despre țările unde cresc, cum cresc și la ce sunt folositoare. După aceea, ne-a servit cu bucăți mari, ochioase, ca să le aflăm gustul.”

„Lecțiile lui Creangă erau toate atrăgătoare. Învățătorul îi considera pe elevi ca pe copiii lui; el îi pedepsea, el îi săruta ca un părinte, când aceștia răspundeau bine la lecții. Când vedea copiii obosiți, le spunea câte o istorioară, sau făcea glume de se stricau băieții de râs ( Măi țâcă, ia fă la tablă pe crăcănatu (M); ia fă pe bărdănosu (B), pe ghebosu (G), pe covrigu (O) și așa fiecare literă avea o poreclă și elevii învățau cu drag.) și apoi începeau munca cu mai multă plăcere. „

Cu o vădită preocupare față de învățăturile insuflate copiilor, dar și față de limba română, învățătorul s-a unit cu alți cinci institutori, pentru a realiza un abecedar adecvat timpurilor. Astfel, în lumea cuvintelor Creangă s-a aflat ca „peștele în apă”, deoarece preocuparea sa sinceră pentru educație a scos la iveală și pedanteria dinlăuntrul său: drămuia fiecare cuvânt, îl rostea de zeci de ori, căuta să determine bine ideea și să găsească expresia cea mai nimerită și mai românească. Așa s-a născut „Metoda nouă de scriere și cetire”, apărută la Iași în 1868.

Cititorii noștri astăzi, 1 martie, ziua în care s-a născut marele povestitor, au fost ospătați cu turte coapte la cuptor, cu turtele învățătorului Ion Creangă. Ne-au mărturisit că le plac atât poveștile, cât și turtele scriitorului. 🙂

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s