personalități · sărbători

Cupluri celebre din cultura română

„Iubirea este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului pentru a urca la el.” (Michelangelo Buonarotti)

Lista marilor iubiri este destul de mare, iar dragostea se renaște mereu în fiecare din aceste cupluri, dând intensitate sentimentelor trăite. Vă propunem, dragi cititori, în preajma sărbătorii de Dragobete, câteva exemple de cupluri care au rămas în eternitate și vor dăinui peste ani.

Mihai Eminescu și Veronica Micle

„Tu ești începutul și sfârșitul vieții mele”.

„Îngerul blond” al lui Mihai Eminescu a fost Veronica Micle. S-au cunoscut la Viena, pe când Eminescu era student. Povestea lor de dragoste, însoțită de pasiune, despărțiri și reâmpăcări, a conținut toate ingredientele. Corespondența celor doi, poemele lui Eminescu dedicate Veronicăi, precum și mărturiile cunoscuților dovedesc intensitatea și autencitatea sentimentelor celor doi îndrăgostiți. Veronica s-a stins la doar două luni după moartea lui Eminescu.

Mircea Eliade și Maitreyi Devi – două cărți și o singură iubire

Dragostea lor a început în anii „30 ai secolului trecut în îndepărtata Indie și nu s-a sfârșit niciodată, întrucât a rămas să trăiască în paginile a două romane, scrise de El și de Ea. Cele două cărți se numesc „Maitreyi ” și „Dragostea nu moare „. „Mayitrei”, jurnal interior al descoperirii iubirii și al sufletului indian este un roman inițiatic, întrucât ne introduce într-un dublu mister: al eternului feminin și al spiritualității hinduse. Romanul-raspuns „Dragostea nu moare”, scris mai intai in bengali, a fost tradus si publicat in limba engleza in 1976. Ne cufundam, in timpul lecturii, in peisajul si in mentalitatea indiana. Coloana vertebrala a cartii de fata este insa relatarea a celei mai mari minuni a lumii: infiriparea sentimentului de dragoste, fericirea iubirii impartasite si destramarea ei.

Ion și Doina Aldea-Teodorovici

Două inimi care au bătut în acelaşi ritm şi-au ars în acelaşi foc sacru pentru tot ce este frumos şi pentru acelaşi ideal naţional. Ideal pentru care, de-a lungul istoriei, au plătit cu propria lor viaţă marile personalităţi ale literaturii și muzicii  noastre. Participând la toate evenimentele ce au marcat procesul de renaștere al poporului nostru, lansând cântece de un profund patriotism, cum sunt „Suveranitate”, „Sfîntă ni-i casa”, „Mănăstirea Căpriana” și altele, cântăreții Ion și Doina Aldea-Teodorovici devin Simbolul Moldovei pentru totdeauna.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s