colecții · expoziţii · literatură · Reviste bibliografice

Cronicile din Narnia, autor C.S. Lewis

Cronicile din Narnia 1. Nepotul magicianului, C.S. Lewis 

Digory Kirke și Polly Plummer nici nu ajung să se cunoască bine când, pe neașteptate, pornesc în cea mai spectaculoasă aventură a vieții lor. Obligați de unchiul Andrew să ia parte la experimentul lui magic, cei doi copii rătăcesc pe tărâmuri dintre cele mai stranii, stăpânite de forțe malefice însetate de putere. Dar când deznădejdea își face simțită prezența, cântecul miraculos al leului Aslan dă naștere unei noi lumi, Narnia, unde imposibilul devine posibil, iar bunătatea și iubirea sunt răsplătite însutit.

Cronicile din Narnia 2. Leul, vrăjitoarea și dulapul , C.S. Lewis 

Peter, Susan, Edmund și Lucy se ascund într-un dulap și ajung într-o altă lume, cuprinsă de o iarnă aprigă, fără sfârșit. Minunatul tărâm întrupat din cantul Leului Aslan a căzut pradă Vrăjitoarei Albe, care s-a autoproclamat regină și a făcut din Narnia un loc în care Moș Crăciun nu ajunge niciodată. Numai Aslan, adevăratul rege, poate să salveze această lume și să aducă înapoi primăvara.

Cronicile din Narnia 3. Calul și băiatul, C.S. Lewis

În noaptea în care Shasta află că nu e fiul pescarului Arsheesh și că acesta vrea să-l vândă ca sclav, se hotărăște să fugă din Calormen împreună cu Bree, Calul Vorbitor. În drum spre miazănoapte, spre Narnia, se întovărășesc cu Aravis și cu Hwin, fugare și ele.

Când trec prin cetatea Tashbaan, cei patru prieteni află de complotul pus la cale de calormeni împotriva narnienilor și pornesc într-un suflet spre Narnia, sperând că o să ajungă la timp ca să-i avertizeze de pericolul care-i paște.

Cronicile din Narnia 4. Prințul Caspian, C.S.Lewis

Multă vreme a trecut și multe s-au schimbat în Narnia de când au plecat Regii și Reginele înscăunați de Aslan, adică Peter, Susan, Edmund și Lucy. Tărâmul a fost cucerit de telmarini, un popor fără pic de iubire față de Vechii Narnieni și de obiceiurile lor. 

Caspian, moștenitorul de drept al tronului, se răscoală împotriva cârmuirii telmarine și lupta alături de Animalele Vorbitoare pentru recucerirea Narniei. Însă armata unchiului său este mult mai numeroasă și dă semne că l-ar învinge. Tânărului rege nu-i rămâne decât să sune din corn și să spere că la chemarea lui vor răspunde cei mai viteji luptători din toate timpurile.

Cronicile din Narnia 5. Călătorie cu Zori de Zi, C.S. Lewis

Lucy și Edmund, împreună cu nesuferitul lor văr Eustace, sunt absorbiți ca prin minune într-un tablou cu o corabie pe mare. E vorba despre Zori de zi, la bordul ei găsindu-se Caspian, Regele Narniei. Alături de însoțitorii săi, printre care și nelipsitul Reepicheep, viteazul șoarece războinic, Caspian îi caută pe cei șapte lorzi rătăciți ai Narniei iar călătoria îi duce către Capătul Lumii. Pana acolo sunt legați și scoși la vânzare de negustori de sclavi, se întâlnesc înfricoșător de aproape cu un balaur si vizitează mai multe insule fermecate – inclusiv locul unde se împlinesc visele.

Călătorie cu Zori de zi este al cincilea volum din Cronicile din Narnia, o serie care atrage cititorii pe un tărâm magic, locuit de personaje de neuitat.

Cronicile din Narnia 6. Jiltul de argint, C.S. Lewis

Un nobil grup de prieteni, format din Jill, Eustace și Puddleglum, Omul-din-mlaștini, este trimis de Aslan să-l salveze pe Rilian, Prințul Narniei dispărut. Ca să-i călăuzească, Aslan îi dă lui Jill patru semne pe care trebuie să le țină bine minte, în ordinea în care i-au fost date. În căutarea lor, cei trei au de înfruntat pericole groaznice și de străbătut peșteri adânci și întunecate. Dar misiunea lor în Ținuturile Subpământene îi face să înfrunte un rău mai seducător și mai mortal decât și-ar fi închipuit vreodată.

Cronicile din Narnia 7. Ultima bătălie, C.S.Lewis

Premiata cu Carnegie Medal, Ultima bătălie e concluzia unei povesti despre ținutul Narniei, unde trebuie să-ți iei rămas-bun și unde începe aventura. Inorogul spune că oamenii sunt aduși în Narnia când ținutul e frământat și tulbure. Iar acum Narnia se găsește la ananghie. Un fals Aslan cutreiera țara. Singura speranță este că Jill și Eustace, vechi prieteni ai Narniei, să fie în stare să-l găsească pe adevăratul Aslan și, astfel, să readucă pacea în ținut. Sarcina lor e grea fiindcă, așa cum spune Centaurul, „Stelele nu mint niciodată, pe când Oamenii și Fiarele, da“.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s