Aniversări · descoperă Chișinăul

270 de ani de la întemeierea Bisericii „Nașterea Domnului (Mazarachi)”

Biserica Măzărache este un lăcaș de cult și monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură din Chișinău. Aparține astăzi Comunității ortodoxe de Stil Vechi. Datează din epoca stăpînirii moldovenești și este cea mai veche clădire din Chișinău (1752).
Inițial a purtat hramul Nașterea Maicii Domnului, fiind sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei, recunoscută de Patriarhia Constantinopolului. În anii ’30 ai secolului XIX a fost transferată Patriarhiei Moscovei. Între cele două războaie mondiale, a aparținut Mitropoliei Basarabiei, parte a Patriarhiei României. În 1945 a fost retranferată Patriarhiei Moscovei, care, în anii ’60 ai secolului XX, a cedat-o comunității lipovene, ocazie cu care și-a luat hramul Acoperământul Maicii Domnului.
Este una dintre foarte puținele biserici din Chișinău care nu au fost închise în perioada sovietică.
Potrivit legendei, cineva a trimis o plângere împotriva lui Vasile Măzărachi către guvernatorul turc al Tighinei. Drept urmare, Măzărachi a fost chemat la Tighina sa dea explicații. Se știa că guvernatorul Tighinei era un om foarte aspru și niciunul dintre cei care erau pârâți la el nu se mai întorcea viu de la Tighina. Înainte de a pleca la drum, Vasile Măzărachi s-a rugat lui Dumnezeu, promițând ca dacă va scăpa cu viață, va construi o biserică în Chișinău. Fiind achitat, Măzărachi, întors în Chișinău, a ctitorit biserica ce îi poartă azi numele. Istoricii estimează că legenda, ca multe altele din Republica Moldova, a fost transformată după 1812 pentru a acredita ideea că toată Moldova era o provincie turcească ; în realitate, pîrît, Vasile Măzărachi nu putea fi chemat decât în fața Domnului Moldovei din epocă (Constantin Mavrocordat sau succesorul său Constantin Racoviță) deoarece Chișinăul nu făcea parte din Raiaua Tighinei (teritoriu otoman ca și Bugeacul) ci din Principatul Moldovei, stat vasal al Turcilor, dar autonom.

Biserica la sfârșitul sec. XIX

La hotarul secolelor XVIII și XIX, pe lângă biserica Mazarache funcționa o școală. Astfel, în anul 1800, biserica Mazarache a pus la dispoziție o casă în Chișinău pentru țârcovnicul Vasile, pentru ca acesta să instruiască acolo copiii din partea locului. Puțin mai târziu, biserica Mazarache a construit o nouă casă pentru școală cu un dascăl numit de Mitropolia Moldovei.
Considerăm că este stringent necesară o reconsiderare a locului şi importanţei bisericii Măzărache în peisajul arhitectural-istoric al Chişinăului, avându-se în vedere că ea este cel mai vechi, mai exact, unicul monument de arhitectură medievală moldovenească păstrat în limitele oraşului, care, pe deasupra, marchează locul de unde a început dezvoltarea localităţii. Pentru punerea în valoare a sfântului lăcaş este necesară efectuarea unor temeinice săpături arheologice atât în interiorul bisericii, cât şi în curtea acesteia. Astfel, ar putea fi urmărită trecerea în timp a bisericilor care s-au succedat pe acest amplasament şi, totodată, elucidate o seamă de aspecte privind dezvoltarea istorică a Chişinăului.
Biserica necesită o restaurare minuţioasă, atât prin înlăturarea anexelor diforme de la pridvor, cât şi prin restabilirea elementelor pierdute (prin analogie, eventual, în baza materialelor recuperate în urma săpăturilor). Este necesară o amenajare respectivă a terenului adiacent edificiului. Ar fi un act de justeţe şi restabilirea vechiului hram al sfântului lăcaş.
Ctitoria pârcălabului Vasile Măzărache, prin intermediul unei docte puneri în valoare, va ocupa, pe deplin meritat, locul cel mai de seamă printre monumentele de arhitectură ale Chişinăului, constituind unul dintre punctele de maxim interes turistic al urbei.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s