Aniversări · scriitor

Lewis Carroll vă invită în Țara Minunilor – 27.01.2022

Lewis Carroll a reușit cel mai bine să ne arate „lumea cu picioarele în sus, așa cum o vede un copil și ne-a impus să râdem așa, cum numai copiii râd, simplu, cu naivitate.” (Virginia Woolf)

Lewis Carroll este pseudonimul cu care și-a semnat cărțile reverendul Charles Lutwidge Dodgson, a fost un prozator, matematician, logician, cleric și fotograf englez.

Cartea de debut „Alice în Țara Minunilor” are la origine prietenia autorului cu surorile Alice, Lorina și Edith, fiicele rectorului Liddell, cărora le mărturisește pentru prima oară povestea cu peripețiile lui Alice. La îndemnul lor, în noiembrie 1862, începe lucrul asupra manuscrisului intitulat inițial „Peripețiile Aliciei în subterană”.

Succesul de care se bucură îl încurajează să continue în același gen. Cea de a doua carte pentru copii „Prin Oglindă și Ce a văzut Alice acolo” apare în 1871. Chiar de la momentul apariției lor, cărțile câștigă simpatia copiilor și adulților, făcându-se remarcate prin compoziția iscusită, stilul original, alegoric, interpătrunderea lumii raționale cu cea a absurdului, nonsensului.

Pedant, susceptibil, retras din fire, scriitorul se simțea în largul lui doar printre copii sau la masa de scris, comunicând foarte mult și prin intermediul scrisorilor.

Este bine cunoscută și pasiunea sa pentru arta fotografică. Fiind considerat un maestru al compoziției, este situat de către specialiști pe primele poziții în rândul fotografilor cunoscuți ai secolului XIX.

Lewis Carroll s-a preocupat și de inventarea unor jocuri logice, jocuri lingvistice pentru copii și adulți incluse în categoriile de ghicitori și jocuri Repere verbale (1878) și Dublett – jocuri de cuvinte (1879).

„Alice în Ţara Minunilor” a fost un success încă de la prima ediţie, ilustrată de John Tenniel, de al cărui nume a rămas legată până azi. De atunci, cărţile despre Alice au fost traduse în peste 174 de limbi şi au inspirat nenumărate adaptări teatrale, cinematografice şi de televiziune.

Aniversări culturale 2007. – Chișinău, 2006. – 159 p

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s