cugetări · Mihai Eminescu

Cugetări de M. Eminescu

 Drag cititor, te invităm împreună cu noi să descoperi cele mai profunde citate ale marelui scriitor Mihai Eminescu, care te vor ajuta să vezi dincolo de poetul cunoscut de toți românii și să înțelegi de ce este un geniu.

Să ne aducem pururi aminte de Mihai Eminescu, cel mai ales între scriitorii acestui neam” (Mihail Sadoveanu )

             ADEVĂR

             *Martirul, eroul și înțeleptul sunt numai trei forme ale unei și aceleiași substanțe: adevărul.

             *Adevărul nu rezultă din deduceri logice decât numai în matemetică.

             *Unde interesul dictează, acolo nu există adevăr:stat pro ratione voluntas, voința i se substitue argumentului și cu apetiturile nu se discută.

*Iar adevărul, ca și păcatul mumii Eve,/De față-i pretutindeni și pururea aieve.

             *Care-i adevărul? Cel văzut clar de un gânsac – sau cel abia întrevăzut ca printr-o negură de Kant? Într-adevăr, iată un lucru ciudat. Cel dintâi deosebește lămurit grăunțele de porumb de prundul galben, el înoată cu siguranță pe apă, măsoară cu ochiul distanțele ce le poate ajunge, și nu-i fără oarecare înduioșare în fața unei gâște în epoca virginități. Cel  de-al doilea uită să mănânce; voind să sară peste o groapă cade-n mijlocul ei, iar frumusețile virgi sau nevirginale trec pe lângă dânsul, fără ca el să-și fi ridicat ochii. Cu toate acestea noi presupunem că filozoful e mai cu minte decât un gânsac, ba că în problemele aceluia e mai mult adevăr decât în siguranțele acestuia. Un semn că pentru-o minte mare  totu-i problem; iar pentru 75 de dramuri de crier totu-i sigur.

             *Ei caut-adevăr – găsesc minciune./Neam vine și neam trece – toți se-nșală./Eu adevăr nu cat, ci-nțelepciune.

             *Adevărul e stăpânul nostru, nu noi stăpânim adevărul.

             *Adevărurile abstracte sunt indigestibile pentru inteligența poporului, precum carbon, azot, idrogen și oxigen pur sunt indigeste pentru stomach ca alimente…

             AMICIȚIE

             Amiciția se-ntemeiază pe stimă, prin urmare, pe calități ale sufletului. Amorul, pe calități ale corpului. Pentru o persoană  cu suflet frumos putem avea multă amiciție – amor nu.

             AMOR

             Ce e amorul? E un lung/Prilej pentru durere,/Căci mii de lacrimi nu-i ajung/Și tot mai multe cere.

             Și-apoi ce-i amorul? Visu-i și plăcere,/Haina strălucită pusă pe durere.

             Amor? O, ce amară fericire,/Cât dulce chin e în acest cuvânt!/Un zâmbet e în zile de mâhnire,/Un soare e la-ntunecos avânt.

             CARACTER

             *Caracterul oamenilor e întipărit pe fața lor. Toate pasiunile cauzează trăsături deosebite în față. De durată lungă fiind, trăsăturile rămân neșterse.

             *Un caracter drept, viteaz și generos se moștenește și e o mare calitate politică, pe când inteligența se poate recupera din tot ce produce mai bun o generație, ea e aliata naturală a acestor caractere, dar, din nefericire, nu se moștenește cu atâta siguranță.

             *Numai oamenii care au tăria de-a fi credincioși caracterului lor propriu fac impresia în adevăr estetică, numai ei au farmecul adevărului, reprezentarea lor zgudue adânc toate simțurile noastre și numai aceasta e obiectul artei.

             *Între caracter și inteligență n-ar trebui să existe alegere…inteligențe se găsesc adese – caractere foarte rare.

             FERICIRE

             *Fericire și prostie numai dintr-o cauză nu sunt identice, pentru că nu toți proștii sunt fericiți.

             *E ușor de-a fi nobil, când nu trebue să fii, și ușor de-a fi fericit, când lumea nu caută a te face cu orice preț fericit.

             *În genere, bunătatea sau răutatea faptelor omenești se judecă după potriveala lor cu interese plănuite. Dacă cel căruia-i faci nedreptatea, o dorește, atunci, deși din punct de vedere absolut ești culpabil, totuși, fapta ta e bună. Așa dară iei unui om muierea, de care el nu dorea decât să scape.

             *O dorință neliniștită în sufletele oamenilor de-a fi ceea ce nu sunt și de-a avea ce nu au este rădăcina a toată imoralitatea.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s