Aniversări · credință

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” – 120 de ani de la înălțare

Biserica este zidită în anul 1901. Tot în acelaș an a fost sfințită cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Printre ctitori se numără subchirurgul de la Spitalul zemstvei basarabene, Nikolai Ivanov, și soția sa Ecaterina. Biserica este amplasată pe strada Alaxandru cel Bun al Chișinăului interbelic. În curtea bisericii există o casă pentru preot. În locul acestei biserici s-a aflat alta mai mică, zidită în 1852, sfințită cu hramul Sf. Pavel din Teba. Era o bisericuță mică situată la etajul superior al clădirii din două nivele. Fiind vizitată de bolnavi, dar și de mulți credincioși din oraș, devenise neîncăpătoare. Astfel, a apărut necesitatea construcției unei noi biserici pe lângă spitalul gubernial de zemstvă.

Actuala biserică este amplasată între blocul spitalului și cel al farmaciei, din imediata apropiere a acestuia. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 11 martie 1901, iar lucrările de construcție au luat sfârșit spre toamnă. A fost sfințită în ziua de duminică, 9 decembrie 1901, de către PS Iacob, Episcopul Chișinăului și Hotinului, secundat de Episcopul-vicar de Akkerman, Arcadie și un sobor de preoți, cu participarea a două coruri: arhieresc, condus de Mihail Berezovschi, și spitalicesc.

Biserica are o structură bazilicală, cu un spațiu unic din trei nave, despărțite între ele prin coloane de fontă. Nava centrală este acoperită de trei bolți sferice, iar corlatele și absidia altarului cu tavane. Se evidențiază fațada principală deschisă vederii, care fost înfrumusețată cu detalii din arhitectura rusă, dintre care cel mai utilizat rămâne motivul kokoșnik-ului și cupolele de forma bulbului de ceapă. Exteriorul este decorat cu ferestre dreptunghiulare arcuite, cu ancadramente și cornișe ce poartă amprente ale stilului neoclasic. Biserica este luminată de 2 panicadile, executate cu multă măiestrie. Crucile de pe cupolă sunt suflate cu aur. Biserica are 3 clopote. O notă specifică îi dă acestui locaș sfânt un mozaic din sticlă, instalat dincolo de altar, cu scena Înălțării lui Hristos, executat la Sanct-Petersburg.

După cel de-al doilea război mondial, odată cu venirea soveticilor, noile autorități au închis sfântul lăcaș, edificiul fiid transformat în casă de cultură a Institutului de Medicină. Biserica a fost redeschisă abia la începutul anilor ’90. După reactivarea, în anul 1992, prin actul sinodal al Mitropoliei Basarabiei, biserica Sfântul Ierarh Nicolae a devenit una dintre cele mai importante biserici din cadrul acesteia. Timp de mai mulți ani de la deschiderea lăcașului, paroh al bisericii a fost regretatul părinte protoiereu mitrofor Vasile Petrache, care prin străduința sa de slujire întru Dumnezeu a contribuit consuderabil la promovarea valorilor ortodoxiei în societatea basarabeană.

Acest lăcaș este considerat monument de arhitectură de însemnătate națională, întrodus în Registrul monumentelor de istorie și cultură al municipiului Chișinău.

Localuri sfinte din Basarabia. – Chișinău, 2001. – 288 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s