cărți jubiliare · literatură

Cărți jubiliare: „Colț Alb” de Jack London – 115 ani de la publicare

Scriitor realist de mare talent, nuvelist, romancier, eseist, Jack London „a scris romanele pe care le-a trăit și a trăit romanele pe care le-a scris.” Destinate unui public larg și eterogen, creațiile sale au cucerit toate generațiile care i-au urmat, London fiind considerat cel mai mare autor american de romane de aventură.

Unele creații ale lui Jack London au ca tematică dominantă viața animalelor, care se supune legilor naturii. Câinii, ca personaje, i-au adus faimă scriitorului Jack London. Cele patru romane: Fecior de lup (1900), Cemarea străbunilor (1903), Colț Alb (1906) și Mihail, câine de circ (1915) sunt mărturie a sensibilității scriitorului, a înțelegerii psihologiei specifice acestor animale, atât de credincioase omului.

În cartea Colț Alb e prezentat drumul trecerii unui pui de lup de la sălbăticie la domesticitate. Drumul este lung și anevoios, căci devenind prizioner al omului, acesta trebue să le suporte răutatea. Fiind bătut fără milă, Colț Alb devine fiară în orice moment când surprinde că cineva se repede cu bâta spre el. „Învârti bâta cu iuțeală și-l doborî la pământ pe Colț Alb… De astă dată amețit și șchiopătând, Colț Alb se târî la picioarele lui. Nu se mai repezi a doua oară. O singură lovitură de bâtă îi ajungea ca să se convingă că zeul cel alb știa s-o mânuiască, iar el era prea înțelept ca să lupte împotriva inevitabilului.”

Dar iată că apare Weedon Scott care își propune să-l îmblânzească, sau mai degrabă să răscumpere lumea de păcatul pe care-l săvârșise față de Colț Alb. („Îi vorbi lui Colț Alb așa cum nu i se mai vorbise vreodată. Vorbea blând și mângâietor, cu o bunătate care atinse undeva o coardă în Colț Alb. Fără voie și în ciuda tuturor avertismentelor cu care îl îmboldea instinctul, Colț Alb începu să capete încredere în acest zeu. Încerca un sentiment de siguranță, care era dezmințit de toată experiența lui cu oamenii.”) Era o chestiune și de conștiință. Își dădea seama că răul făcut lui Colț Alb era o datorie contractată de om și că trebuia plătită. Și așa, își dădu osteneala să fie neînchipuit de bun cu „lupul cel bătăuș.” În fiecare zi își făcea o datorie să-l mângâie și să-l ajute pe Colț Alb și se achita de aceasta cu prisosință. Cartea este un elogiu adus omului capabil de a-i înțelege pe semeni dar și natura, din afara omului.

Sensibile și saturate de omenesc sunt scrierile lui Jack London, chiar dacă eroii aparțin lumii animalelor. Trăind o viață plină de experiență inedite, scriitorul a avut ocazia să cunoască, în special, viața câinilor, față de care a trăit o imensă compasiune. Cărțile lui Jack London vă așteaptă în biblioteca „Nicolae Titulescu”, dragi utilizatori. Vă îndemnăm cu drag să le citiți!

Budău, Eugen Ghid de literatură universală. – Iași, 2004. – 320 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s