Iată că a trecut prima săptămână a programului îndrăgit de toți copiii Chișinăului „Provocarea verii” cu genericul „Citește și descoperă Chișinăul”. Am avut 5 zile pline de copii, activități, lectură, jocuri interactive, excursii, zâmbete, emoții etc. Biblioteca a fost transformată în adevărate ateliere de creație, lectură și explorare!
Vă propunem, dragi prieteni, să descoperiți împreună cu noi gândurile și impresiile celor 5 zile de provocare!
Ziua 1. Chișinău – carte de vizită / date generale despre oraș
În această zi frumoasă de iunie grupul „Cireșel”, (suntem doar în luna cireșelor) înarmându-se cu cele necesare pentru o vară provocatoare, ( emoții, zâmbete, voie bună, curiozitate) a pornit la drum. Dar nu pe un drum obișnuit, ci pe unul bătătorit cu lecturi individuale, prezentări, curiozități, jocuri, materiale promoționale, mesaje, impresii etc. Treisprezece „cireșele” sunt gata să citească și să descopere Chișinăul! Programul „Provocarea Verii”, consacrat celor 585 de ani de la prima atestare a orasului, le oferă această oportunitate. „Am avut o zi fantastică”, mărturisesc fericiți micii exploratori!
Ziua 2. Cunoaştem istoria oraşului
Grupul „Cireșel”, cu cireșe în urechi, a continuat călătoria imaginară prin Chișinău! Informațiile utile despre primari, turnirul lecturii (în care s-au utilizat diferite tehnici de lectură), curiozitățile „Știați că? 120+fapte interesante despre Chișinău”, testul interactiv „Chișinău Crossword”, jocul distractiv „Telefonul stricat” (cuvinte ce țin de capitală), surprizele dulci i-au făcut pe copii fericiți și împliniți! „Ne place Provocare văratică”, susțin în cor participanții! Unde va fi oare următoarea stație a grupului „Cireșel”? Fiți cu ochii pe noi și veți afla!
Ziua 3. Oraș cu istorie, oraș cu viitor
Dragi prieteni, vă place culoarea galbenă? Nouă, celor de la biblioteca Nicolae Titulescu, ne place mult! Din acest motiv, în această zi însorită de miercuri, totul s-a axat în jurul culorii ce simbolizează căldură, optimism, creativitate, bucurii: am citit cărți cu aceiași culoare de copertă-galbenă, ne-am implicat în jocuri distractive ce țin de fructe si legume galbene, am admirat flori galbene, anturajul a fost și el galben, chiar și mingea- de aceiași nuanță! Și explorarea Chișinăului am realizat-o cu drag și căldură prin prezentarea video „10 curiozități despre monumentele din Chișinău”. Micii exploratori au adăugat în desaga lor vărătică informații utile, descoperind că cel mai mic monument este figura din bronz a Micului Prinț, (11cm.) iar cel mai înalt e a lui Serghei Lazo, (7,5 m.) că bustul lui M. Eminescu de pe „Aleea Clasicilor” are un mic secret, etc. Bucuria copiilor a fost și mai mare când au aflat că o să vizităm în curând aceste locuri de importanță istorică și culturală. Fericiți și îndulciți cu bombonele galbene „cireșelele” noastre au plecat acasă. Ne desparte doar o noapte până la noi întâlniri!
Ziua 4. Monumentele orașului
Iată-ne ajunși și în ziua a 4-a a Provocării! Am avut o zi plină , pentru că am fost harnici, disciplinați, curioși și le-am reușit pe toate cele propuse în agenda noastră văratică! După înviorare, „Turnirul lecturii”, prezentarea video cu genericul „Scriitori de pe …Aleea Clasicilor” de mânuțe câte doi (fetele cu coronițe și fundițe de culoarea cireșelor) ne-am pornit să descoperim Chișinăul! L-am admirat și din transport, și pe soare și pe ploaie, care ne-a prins tocmai când hrăneam porumbeii în scuarul „Mihai Eminescu”. Sincere mulțumiri aducem BM „B. P. Hasdeu”, ce ne-a oferit și adăpost de ploaie, și cărți, și pian, și emoții pozitive. Apoi am continuat călătoria pe „Aleea Clasicilor”. Poeziile, cântecele interpretate, florile depuse la busturile clasicilor literaturii române i-au emoționat pe micii noștri exploratori, promițându-le scriitorilor că au să învețe bine și au să-și iubească cu toată ardoarea țara și orașul natal. Ce ne va aduce mâine Provocarea oare?
Ziua 5. Orașul literar
În această zi frumoasă de vineri, biblioteca a fost transformată într-un adevărat atelier de pictură, unde micii artiști au înșirat pe foaie operele lor de artă. Chișinăul a fost desenat în cele mai frumoase și aprinse culori . S-au ivit pe foaie Micul Prinț, havuzul din parcul „Ștefan cel Mare”, Porțile Orașului, etc. „Turnirul Lecturii” a fost unul mai deosebit, din motiv că s-a realizat în aer liber. „Cireșelele” bibliotecii la fuguța și-au găsit locurile preferate și au citit 20 de minute în armonie cu natura. Au mai fost copiii în armonie și cu teatrul, înscenând fragmentele îndrăgite. Iar la segmentul „Descoperire” au dat dovadă de cunoștințe, creativitate, imaginație și gândire logică, rezolvând puzzle și testul „Ce ne spun imaginile.” „Am avut cea mai fericită zi din viață!” , ne-a spus la finele zilei unul din participanți. Această mărturisire ne-a amuzat, dar și ne-a motivat să continuăm cu aceiași ardoare „Provocarea Verii.” Cum să ne oprim din drum, când o Bibliotecă îi face fericiți pe atâțea copii minunați?
Provocarea Verii continuă! Te invităm și pe tine, drag cititor, să faci parte din această aventură văratică, frumoasă și utilă!








