Aniversări · descoperă Chișinăul

Biserica Grecească „Sf. Pantelimon” – 130 de ani de la întemeere

Această biserică a fost construită în perioada anilor 1887-1891 și este considerată drept una dintre cele mai frumoase edificii de cult în stil neobizantin. La bază a stat arhitectura medievală grecească, iar autor al proectului este arhitectul Alexandru Bernardazzi, care între anii 1856 și 1878 a executat funcția de arhitect principal al orașului Chișinău. Este înălțată pe locul dăruit la 7 noiembrie 1878 de Alexandra Zotti, mama ctitorilor Ioan Sinadino, nobil basarabean și Victor Sinadino, fratele său, directorul Băncii Municipale. Acești doi moșieri, care făceau parte din diaspora grecească, au ctitorit biserica după numele tatălui lor, Pantelimon Sinadino. A fost sfințită în ziua de 13 octombrie 1891.

Este construită în formă de cruce greacă, având laturile egale, flancate în careu de patru nișe și patru abside intermediare. Deasupra naosului se află turla poligonală, cu cupola semisferică. A doua turlă, de aceeași formă, însă de dimensiuni mai mici, se află deasupra pridvorului. Acoperișul în patru ape are cornișe profilate. Drept element decorativ a fost utilizată piatra fețuită în două culori, intercalată de rânduri de cărămidă. La ancadramentul ferestrelor și al arcadelor este folosită cărămida roșie. Altarul are formă poligonală. S-a păstrat gardul din piatră cu fier forjat, izolate de tumbe cu capete de lei. Până la război, pe lângă biserică a funcționat o școală parohială ce deservea comunitatea grecească.

În perioada sovietică biserica „Sf. Pantelemon” nu a mai funcționat din 1947. La început a fost transformată în atelier de creație pentru pictori și sculptori, apoi depozit de materiale de construcție, depozit de filme, iar mai târziu în sală de degustare a vinului.

Este redeschisă în anul 1991, iar prima liturghie a fost oficiată în ziua de 8 noiembrie 1992, de către primul paroh, Valeriu Bazatin. Din păcate, nu s-a păstrat nimic din obiectele bisericești de care dispunea. Toate atributele după redeschidere au fost procurate din nou. În 2004 a fost instalat un iconostas din stejar, confecționat de meșteri din județul Piatra-Neamț (România), iar icoanele de pe el au fost pictate de către Olga și Anatol Rabota. Frescele bisericii au fost restabilite de pictorul Aurel Roșca. În incinta bisericii se găsesc părticele din moaștele Sf. Pantelimon și Sf. Teodor Tiron.

Cerga, Alexandru Bisericile Basarabiei. Vol. 2 C. – Chișinău, 2016. – 757

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s