Bătălia cărților · colecții · literatură

Bătălia cărților: „Călătoriile lui Gulliver”, de Jonathan Swift

Figură marcantă a literaturii engleze din secolul al XVIII-lea, impresionantă prin temperamentul său pasional şi prin critica sa acerbă, Jonathan Swift este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai realismului din prima perioadă a iluminismului. Caracterizat printr-un stil şlefuit şi o gândire dominată adesea de o aspră mizantropie, Swift a fost unul dintre marii scriitori satirici ai tuturilor timpurilor, ironizând în operele sale sociatatea epocii în care traia. 

Faima universală a lui Jonathan Swift se datorează capodoperei sale „Călătoriile lui Gulliver” în care se oglindesc concepțiile filosofice iluministe ale scriitorului. Opera este o satiră, când violentă, când ironică, a sistemului de guvernământ al Angliei, a instituțiilor sale social-politice, precum și a întregii societăți din acel timp. Gulliver face patru călătorii în ținuturi imaginare – în Liliput, Brobdingnag, Laputa și în țara cailor, care scot la iveală aspectele ridicole ale societății engleze și absurditățile contradicțiilor sociale.

În „Călătoriile lui Gulliver” (roman început în anul 1721 și terminat în 1726), cu titlul complet „Călătorii în mai multe țări îndepărtate ale lumii” („Travels into Several Remote Nations of the World”) sunt descrise aventurile naivului Dr. Lemuel Gulliver, medic și căpitan de corabie, scrise la persoana întâi, în diverse țări imaginare.

Opera lui Swift este comparată cu cea francezului Rabelais, atât prin forma romanului de aventuri, în centrul căruia este pusă călătoria, tehnică utilizată ca pretext pentru critica indirectă a societății, cât și prin procedeele ironiei și umorului, iar între personajele Gulliver și Pantagruel pot fi trase o multitudine de paralele.

Prin satira sa neiertătoare și apelând mereu la ironie și sarcasm, Swift a demascat fără cruțare toate nedreptățile și viciile sociale, afirmându-se ca unul dintre cei mai mari umaniști ai tuturor timpurilor, opunând civilizației instauratoare de vicii starea patriarhală naturală, curată și armonioasă.

100 de scriitori notorii ai lumii: viața, activitatea, opera. – Chișinău, 2006. – 191 p

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s