Activităţi

Aprobarea stemei Guberniei Basarabiei și a orașului Chișinău (1826)

Istoria și evoluția blazonului Chișinău cunoaște patru perioade distinctive. Pentru prima oară Chișinăul capătă un însemn oficial în sec. XIX, în urma anexării la 1812 a Moldovei dintre Prut și Nistru de către Imperiul Rus. Pe data de 02.04.1826, când au fost întărite de către împăratul Nikolai I stemele regiunii Basarabia și ale ținuturilor ei, Chișinăul, care deja din 1818 era desemnat ca centru administrativ nu s-a ales cu propria stemă. Stema oficială atribuită provinciei dintre Prut și Nistru cuprindea: Scut tăiat: sus în câmp roșu – vultur bicefal cu o coroană de aur, pe pieptul căruia, într-un ecuson roșu, imaginea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, călare pe un cal alb, străpungând cu sulița un balaur; vulturul ține în gheara dreaptă o făclie și un fulger, în cea stângă – o cunună de laur; jos în câmp auriu – capul de bou(r), care învederează stema Moldovei.

Ulterior blazonul Basarabiei a suferit unele modificări, iar după schimbarea statutului teritorial-administrativ al regiunii a fost adoptată și noua stemă oficială basarabeană (05.07.1878). Astfel, aceeași compoziție heraldică s-a atribuit și orașului Chișinău în calitatea sa de capitală a guberniei Basarabia: În scut azuriu un cap de bivol de aur cu ochii, limba și coarnele roșii, însoțit între coarne de o stea de aur cu cinci raze și, la dextra (dreapta) de o rază de argint cu cinci raze, iar la senestra (stânga) de o semilună conturată. Bordura din culorile Imperiului (negru-aur-argint). Scutul este timbrat de o coroană imperială și-i ornat cu o cunună din frunze de stejar aurii, legate cu eșarfa ordinului Sf. Andrei (de culoare azurie).

Stemele teritoriale ale Imperiului Rus din sec. al XIX-lea au fost create în interesul puterii supreme de stat, fiind însemnele prin intermediul cărora se reflectau principiile și triumful politicii țariste. Totodată, în cazul emblemei de bază a Basarabiei s-a păstrat și însemnul național principal al Moldovei istorice – Capul de bour, deși acesta s-a și depreciat până la imaginea unui bovideu simplu, „bou” sau „bivol”.

Chișinău Enciclopedie. – Chișinău, 1997. – 570 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s