colecții · scriitor

Octavian Goga și poezia sa pură

Fiecare scrie, nu pentru ca vrea, ci pentru ca nu poate altfel. (Octavian Goga)

Goga e întâiul poet mare din epoca modernă, sortit prin simplitatea aparentă a liricii lui să pătrundă tot mai adânc în sufletul mulţimii, poet naţional totdeodată şi pur. Genialul “poet al pătimirii noastre” a fost una dintre personalităţile cele mai importante ale României din prima jumătate a secolului trecut. Deopotrivă poet, dramaturg şi publicist, biografiile menţionează că Octavian Goga ar fi debutat la 16 ani în revista “Tribuna” pe când era încă elev. Scriitorul a fost deasemenea un politician important – dar şi controversat – al acelor vremuri, un poet militant, un poet social, care uită de propriile-i necazuri, fiind chinuit de durerile celor mulți si oprimați.
Figura bardului de la Rășinari se încheagă însă nu numai din aceste versuri, ci din întreaga lui opera. Deși în poezia lui își fac loc și unele sentimente intime, totuși privită în ansamblu creația în versuri a lui Goga reflectă atitudinea poetului cetățean, cum de altfel l-au apreciat și contemporanii: „trăind pe pamânt și între semenii lui, lupta pentru idealurile acestora, cântă luptând și luptă cântând”. (Al. Vlahuta)

Vă invităm să călătorim prin cărțile autorului de pe rafturile bibliotecii!

„Poezii” – Goga a creat un univers artistic atât de autentic și de original, cu un stil atât de propriu și de distinct, încât rămâi vreme îndelungată obsedat și vrăjit de gandurile și sentimentele noi, de peisajul social inedit, de timbrul fascinant, de culorile vii și naturale ca ale curcubeului. Dinamic și aprins de cele mai multe ori, versul lui Goga are alte dăți o sobrietate clasica, ramănând mareț în simplitatea lui ca stâncile munților. În 1905 a apărut la Budapesta volumul Poezii, reeditat apoi de editura Minerva, la București în 1907 și la Sibiu în 1910.

Goga, Octavian. – Poezii. – București Litera, 2018. – 225 p.

„Ne cheamă pământul” unitară, rotundă şi închegată, cartea se poate, totuşi, stabili în sânul poeziei lui Octavian Goga curba unei evoluţii. Poet al revoluţiei naţionale, în primul său volum, el îşi păstrează tonul mesianic şi în Ne cheamă pământul (1909), din naţională, mistica lui devine socială, existentă. El poate fi numit cel mai înalt poet local și unul din poeții naționali nu plecând de la teorii sau de la sentimente generale, ci de la nemărginita dragoste pentru casa sa, pentru brazda sa, pentru biserica sa, pentru satul său, pentru ținutul său oltean și pentru țara sa ardeleană. El și-a iubit poporul românesc nu din datorie, nu din conștiință de cărturar sau de simpatie de artist, ci din iubirea trainică și veșnică pentru părinții de-acasă, pentru frații de joc, pentru vecinii bine cunoscuți, pentru preotul satului și pentru lăutarul satului și de aici pentru toți oamenii satului ținutului și țării sale ardelene.

Goga, Octavian. – Ne cheamă pământul – Chișinău Litera, 1997. – 264 p.

„Poezii, Proză” – În poezia lui Goga dăm de structura poeziei lui Eminescu, astfel acoperită încât abia se bagă de seamă. Goga a intuit mai bine decât oricare geniul poetului Doinei și a știut să-l continuie cu materie nouă. Și Eminescu și Goga cântă un inefabil de origine metafizică, o jale nemotivată, de popor străvechi, îmbătrânit în experiența crudă a vieții, ajuns la bocetul ritual, transmis fără explicarea sensului. De aceea poezia lui Goga este greu de comentat, fiind cu mult deasupra goalelor cuvinte, de un farmec tot atât de straniu și zguduitor. După Eminescu și Macedonski, Goga e întâiul mare poet din epoca modernă, sortit prin simplitatea aparentă a liricei lui să pătrundă tot mai adânc în sufletul mulțimii, poet național totodată și pur ca Eminescu.

Goga, Octavian. – Poezii, Proză – București Doina, s.a. – 156 p.

Vă îndemnăm să citiți aceste cărți! Lectură plăcută, dragi cititori!

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s