Aniversări · colecții · scriitor

Fiodor M. Dostoievski (1821-1881) titanul romancier

Frumuseţea va salva lumea.

(Fiodor M. Dostoievski)

Prozator, publicist și eseist, Fiodor Dostoievski este unul dintre marii scriitori ruși, creatorul romanului social-psihologic. A influențat literatura secolului XX-lea prin profunzimea analizei psihologice și prin zguduitoarea problematică morală a operei sale.

Proza (povestirile și romanele) lui Dostoievski este expresia compasiunii pentru deposedații vieții, pentru cei oropsiți, solitari și marginalizați. În centrul romanelor se află cu preponderență tema nedreptății lumii și complexitatea relațiilor umane într-un mediu nefast.

Dostoievski scoate în evidență raza de omenie care există în om, chiar și în sufletele cele mai pervertite. Personajele sale, complexe și contradictorii, aparțin diferitor pături sociale, chiar și indivizii ajunși pe ultima treaptă a degradării: ocnași, criminali. Fiind capabile de cele mai abjecte crime, ele comit și fapte generoase, tind spre purificarea sufletului, încearcă să-și ispășească nelegiuirile comise.

Personajele lui Dostoievski sunt înzestrate cu trăsături general-umane pe fundalul unui mediu social concret, zugrăvit cu forță evocatoare. Dincolo de puternica lor individualizare, ele au deseori valoare simbolică.

În problemele artei, Dostoievski a intrat în contradicție cu Belinski, criticul care l-a elogiat printre primii, și cu întreaga redacție a publicației Sovremennik (Contemporanul). Deși susținea că izvorul inspirației este viața reală, iar scriitorul – „copilul veacului”, Dostoievski considera că o operă literară nu trebuie judecată după criteriul folosului social pe care îl aduce, că „scopul artei e în ea însăși”.

100 de scriitori notorii ai lumii: viața, activitatea, opera. – Chișinău, 2006. – 259 p

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s