Aniversări · citate

Liviu Deleanu – „poet liric prin excelență”

În luna februarie 2021 se împlinesc 110 ani de la nașterea poetului și dramaturgului Liviu Deleanu.

Talentul liric al scriitorului s-a manifestat în chip strălucit în poeziile de dragoste, intemeiate pe sentimente sincere, exprimate cu o măiestrie lirică aleasă, ca în instantaneul Lăsăm pădurea: „Lăsăm pădurea să rămână/Cu creștetul bătut de stele/Si te luam ușor de mână…/Ții munte serile acele?” își amintește și întreabă poetul, punând în versuri toată gingășia sufletului său. „Erai în umbra din poiană,/Cu alba-ți salbă de mărgele,/Ca o Ileană Cosânzeană…/Ții minte serile acele? „ Gingășiei din prima strofă i se adaugă comparația menită să pună în lumina și frumusețea partenerei, și atitudinea afectivă a personajului liric, iar reluarea ultimului vers al strofei de început sporește tensiunea lirică a discursului, contribue la crearea unei atmosfere propice dezvăluirii trăirilor care au servit drept imbold pentru poezie.

Sentimentul de dragoste este asemănat de Liviu Deleanu cu primăvara vieții și chiar cu „întâiul ghiocel.”

Iubita este acelaș „întâi ghiocel”, de data aceasta nu al primăverii ca anotimp al tuturora, ci al primăverii intime a personajului liric. Metafora dublă – a ghiocelului și a primăverii – vorbește pe viu, concret și sugestiv despre universul de sentimente evocat de scriitor.

Un domeniu specific de manifestare a măiestriei lui Liviu Deleanu îl constituie sonetul. A făcut față cerințelor speciei în câteva sonete consacrate poeților noștri clasici. Măiestria lui Liviu Deleanu rezidă, întâi de toate, în prezența succintă, prin amănunte și detalii concludente, a specificului fiecărui clasic, în ponderea deosebită a ultimului vers, în alegerea cuvintelor, în alcătuirea frazelor, în aranjarea lor astfel, ca poezia să se desfășoare logic, să înainteze cu dinamizmul necesar spre accea „concluzie” finală, care încoronează opera într-un mod logic, legic și totuși imprevizibil, neașteptat, cel puțin prin forma sa.

Vasile Alecsandri, de exemplu, este prezentat de Liviu Deleanu drept cântăreț și bard al unor „vremuri de ispravă”, scriitor care cu vărful „semeț” al penei sale a reușit „să zvânture… de pleavă” avuțiile noastre spirituale (operele folclorice, pe care le-a cules prin satele vechii Moldove).

În sonetul Eminescu întâlnim câteva referințe la viața reală, particulară a marelui scriitor („Pletosule poet”, „ai trăit pământului lipit”, adică sărac), majoritatea celorlalte cuvinte având funcție de metafore prin care poate fi reconstruit întreg universul eminescian (codri, lacuri, stele, Călin etc.)

Din cele relatate de Vasile Romanciuc în cartea Bucurii pentru copii: „În octombrie 1965, pe când eram elev în clasa a XI-a la Edineț, am fost invitat, grație poetului Petru Zadnipru, la Congresul al III-lea al scriitorilor… Atunci, l-am văzut pentru prima dată pe Liviu Deleanu… Mi-a lăsat impresia unui introvertit, stătea la fereastră, singur, furat de propriile gânduri. Am cumpărat o carte de-a sa și m-am apropiat, rugându-l, timid, să-mi dea un autograf… S-a uitat la mnine cu ochi blânzi, cu o sclipire copilărească în ei, mi-a zâmbit, apoi a scos din buzunarul sacoului un creion scurt, cu vârful aproape tocit, și mi-a scris câteva cuvinte… Era un domn distins, vocea moale și caldă a căruia ascundea, eram convins, un caracter puternic…

(Am mai aflat atunci că Liviu Deleanu este autorul textului celebrului cântec Sanie cu zurgălăi – credeam, nu aveam nicio îndoială, că este un cântec popular, unul dintre cele mai îndrăgite prin părțile noastre…)

Literatura română. – Chișinău, 2001. – 524 p

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s