Aniversări · descoperă Chișinăul · Gara feroviară

150 de ani de la construcția primei clădiri a Gării

„Nu există o perspectivă mai bună de a vedea lumea, decât călătorind într-un vagon  feroviar, iar trenurile, datorită lentoarei lor, devin un mijloc de relaxare între locul de plecare și destinația călătoriei”.

Istorica Gară feroviară din Chișinău este marcantă prin frumusețea și eleganța sa, precum și pentru faptul că este principala articulație pentru toate direcțiile din Țară, situată la doar câteva minute de centrul orașului.
În anul 1870 a fost construită prima gara feroviară în Chișinău. Unele surse indică faptul că aceasta a fost o clădire din lemn, de o folosire temporară. Se spune că stația la exterior era similară cu o gară feroviară simplă de provincie. Dar, această situație nu era pe placul administrației orașului și arhitectului Ghenri Lonschii i s-a dat ordin pentru a proiecta noua clădire a gării feroviare din oraș. Clădirea gării cu trei etaje, cu turnuri patrate arată ca un castel din povești – aceasta frumusete este decorarea turlelor pe turnuri. În cladire a fost construită sala de interior, de asemenea au fost magazine și cafenele, o sală confortabilă pentru pasagerii de prima clasa, camere mai modeste pentru persoanele de clasa a doua și a treia. Se spune că mulți orășeni iubiau să se plimbe prin gară și împrejurimile sale. Mai mult decît atît, gara era situată  la periferia orașului – și în jurul ei era loc pustiu. Mai târziu, pe acest loc sunt construite case de locuit si școala eparhiarhală de sex feminin. Birjarii cu echipajele lor, lucrau pe teritoriu gării. Cînd trenul ajunjea, zona era aglomerată cu aceste echipaje. Anul 1897 a fost marcat de construirea de linia – ferată de cal, al cărui scop a fost să se facă legătura gării feroviare cu orașul și cartierele sale. Au fost 4 linii de tracțiune, dintre care 3 au avut oprirea finală la gara feroviară.

Marele Război pentru Apărarea Patriei în mod repetat a distrus clădirea gării, a fost atacată chiar si de Armata Roșie în anul 1941, apoi a fost parțial restaurată, in anul 1944 – din nou avioanele au bombardat-o si practic aproape complect au distrus-o. Din unele surse de informație, avioane americane au făcut un bombardament covor, și ca rezultat, aproape toată partea veche a Chișinăului a fost distrusă, împreună cu gara. Desigur, gara na fost restaurată, pur și simplu na rămas nimic ce putea fi restaurat. În 1948 arhitectul Alexei Sciusev împreună cu arhitectul L. Ciuprin din nou au reconstruit gara, prizonierii de război germani au lucrat la construire. De data aceasta pentru construcție a fost utilizată piatră iar pentru finisare – cărămidă. De atunci, multa apa a curs, iar gara de tren, cu toate anexele sale în mod repetat se shimbă și se realizeză. De exemplu, pavilionul de tramvai a fost construit lîngă clădirea gării de cale ferată în 1976.

Eveniment important a avut loc la 24 aprilie anul 1983. Au fost instalate două plăci memoriale, pe ele este srisă inscripțiea:
– „În onoarea plecării armatei ruse si voluntarilor bulgari care au plecat de la gara din Chișinău la 24 aprilie 1877 pentru a participa la eliberarea popoarelor din Balcani de sub jugul otoman”

– „În memoria luptei revoluționare a muncitorilor și soldaților pentru puterea sfatului țării din Moldova 1 (14), decembrie 1918.”

Gara a fost reconstruită la 30 iulie 2003, de asemenea, sau reconstruit acoperișurile deasupra pavilioanelor de plecare.

Eveniment interesant a avut loc la 29 iulie anul 2004 – au instalat un monument unic. Acest monument este o locomotiva, numărul de serie 1469, a fost fabricată în Polonia, orașul Poznan, au restaurat-o aproximativ 2 luni. Locomotiva făcea legătura între Ungheni si satul Cornesti și a operat pe această rută pînă în anul 1969.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s