Aniversări · descoperă Chișinăul

60 de ani de la înființarea Teatrului Republican pentru Tineret „Luceafărul”

În 1960, ca rezultat al marelui dezgheț politic și al stringentei necesități de a fonda un teatru pentru copii și tineret, la Chișinău se înființează un nou teatru – „Luceafărul„, în baza „studioului moldovenesc” de la Școala Teatrală „Șciukin„. proaspăt sosiți de la Moscova, unde clocotește viața disidentă, luceferiștii sunt receptivi la cerințele estetice ale timpului și apți de a le raporta la cele însușite la Școala de teatru „B. V. Șciukin”.

În primul deceniu de activitate, când jucau cu succes toate speciile dramatice – de la vodevilul francez „Costumul de nuntă” și comedia shakespeariană „A douăsprezecea noapte” până la „Pescărușul” lui Cehov și tragedia lui Euripide „Ippolit”. S-a cristalizat măiestria talentaților actori Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Eugenia Todorașcu, Ion Ungureanu, Sandri Ion Șcurea ș.a.

Politica repertorială a teatrului se axează pe o bună dramaturgie universală, clasică și contemporană și pe noile creații dramatice. Aducând un suflu nou în arta teatrală, luceferiștii au influențat dezvoltarea dramaturgiei naționale. Teatrul „Luceafărul” devine în anii ’60-’70 ai sec. XX un epicentru al mișcării teatrale din republică, în jurul căruia se adună cele mai strălucite talente ale timpului. Cu actorii teatrului au colaborat dramaturgii Constantin Condrea, Aureliu Busuioc, Andrei Strâmbeanu, Ion Podoleanu; pictorii-scenografi Filimon Hămuraru, Mihai Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu, Lică Sainciuc; compozitorii Eugen Doga, Mihai Dolgan, Vasile Goia, Vladimit Bitchin.

În anii ’70 „Luceafărul” , ca și celelalte teatre din republică, traversează o perioadă de stagnare. Astfel, regizorul Ion Ungureanu, învinuit de naționalism proromân, abandonează teatrul și se stabilește la Moscova, unde montează operele lui Ion Druță.

În 1999 în funcția de director artistic al teatrului este desemnat tânărul și proaspătul absolvent al Institutului de Arte, școala de regie a lui Veniamin Apostol, Boris Focșa. Odată cu venirea acestui regizor, Teatrul „Luceafărul” înscrie o nouă și originală pagină în istoria sa. Are loc revigorarea trupei. Se crează o atmosferă de conlucrare benefică între generațiile de actori. Regizorul asaltează vârfuri ale operelor literare universale, înregistrând succese notabile atât în fața publicului spectator, cât și la critica de specialitate.În contextul teatral general remarcăm ascensiunea acestui teatru cu o formidabilă echipă de actori: Iurie Suveică, Stela Mierlă, Iulian Ursu etc.

Popușoi, Liliana O legendă: Teatrul „Luceafărul”. – Chișinău, 2018. – 224 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s