Biserica „Buna vestire ” este a treia dintre cele mai vechi din Chișinău, după „Mazarache” și „Sf. Împărați Constantin și Elena„. Până la această biserică a existat una de lemn, atestată în anul 1795.
În anii 1808-1810, pe același loc, cu cheltuiala postelnicului Gavriil Terinte, unul dintre vechilii părții orașului subordonate mănăstirii Galata, și a altor ctitori mai mici, a fost construită o biserică de zid în numele Bunei Vestiri, fapt consemnat și de inscripția ctitoricească a acesteia. În anul 1824 a fost îngrădită cu un gard de piatră. Este un locaș de cult înălțat în stilul bisericilor moldovenești din perioada medievală. Conform specialiștilor în domeniu, are toate caracteristicile arhitecturii bisericilor ieșene din secolul al XVIII-lea. Are plan tradițional din trei compartimente, cu clopotniță deasupra pronaosului acoperită cu o cupolă în formă de clopot. Spațiul interior este larg deschis, nava cu colțuri rotunjite este unită prin deschideri largi în arc cu pronaosul, dominat de navă, având absida altarului racordată plastic în exterior la corpul prismatic al bisericii.
În perioada sovetică, biserica a fost închisă în anul 1959 și utilizată mai întîi ca pavilion al studioului ,,Moldova-film”, iar mai târziu transformată într-un depozit de păstrare a exponatelor de muzeu. A fost redeschisă în anul 1990, iar din 1992 se oficiază Sfânta Liturghie. La lucrările de reparație au contribuit protoiereul Victor Mihalaș, parohul bisericii , și deputatul Victor Țapu, împreună cu enoriașii. Sfântul lăcaș a fost practic restaurat din nou, cu pictură bisericească neo–bizantină.
În toamna anului 2012 în fața bisericiia fost înălțat un monument-stel–răstignire, element neântâlnit la alte biserici. Răstignirea a fost sfințită în ziua prăznuirii Bunei- Vestiri, la 7 aprilie 2013, de ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.
Biserica Buna Vestire este un lăcaș de cult și monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău la inițiativa Academiei de Științe.
Ciocanu, Sergiu Orașul Chișinău: Începuturi, dezvoltare urbană, biserici (secolele XV-XIX). – Chișinău, 2017. – 280 p.