artă · Chișinău · colecții

Chișinăul pe raft

Orașul Chișinău este cel mai verde din Europa, orașul cu umeri albi de piatră, inima Moldovei. Este orașul cu care ne mândrim, pe care-l iubim, pentru că este al nostru, dar și din multe alte motive. Cărțile de pe rafturile bibliotecii noastre vă vor ajuta să descoperiți mai detailat orașul natal, dragi cititori!

Semimileniul Chișinăului

„Despre Chișinău s-au scris multe cărți. Unele foarte documentate, atele au fost plămădite pe mreaja nevăzută a unor impresii, dar toate aceste cărți au un singur numitor comun care valorează mai mult ca orice – au fost scrise dintr-o dragoste deosebită pentru acest oraș. Gestul nostru modest este de a uni într-o colecție cele mai interesante pagini, generațiile ce vin vor putea completa cele ctitorite de noi în Scrrierile despre Chișinău și în felul acesta vom obține continuitatea firească și necesară în biografia unui oraș care ca orice cetate, visează o dăinuire eternă…” (G. Bezviconi)

Bezviconi, Gheorghe Semimileniul Chișinăului. – Chișinău, 1996. – 96 p.

Chișinău: Album

Există o memorie a oamenilor. Dar există și o memorie a locurilor. A locurilor care țin minte evenimente, date de istorie, personalități. Unul dintre acestea este orașul Chișinău.

Târg vechi, situat odinioară în inima codrilor, la cumpene de ape, în chiar mijlocul Basarabiei de altădată. Începuturile lui vin din neguri de vremuri, când niște oameni și-au făcut așezare lângă un izvor, numit Albișoara, de lângă râul Bâc. Tradiția spune că numele de „Chișinău” însemna odinioară un șipot, o fântână.

Orașele, ca și oamenii, au o biografie a lor. Care seamănă și care nu seamănă cu cea a altor localități. Vechiul Chișinău… Petrele lui mai țin minte pașii…

Cei care ne vizitează se miră de faptul că aici, în plin centru al urbei, poate fi auzită privighetoarea cântând…

Iar Chișinăul – oraș cu parcuri și bulevarde largi, cu case vechi și blocuri moderne – e frumos în orice anotimp al anului. Chișinăul are un prezent plin de trecut și de viitor. Pe hartă el are conturul unei inimi, ceea ce și este: o inimă care pulsează în ritmul acestor vremuri pline de zbucium și de speranțe în schimbare.

Chișinău: Album. – Chișinău, 2008. – 171 p.

Chișinăul în literatură

Antologia Chișinăul în literatură este rodul muncii cercetătorilor de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, care constitue un omagiu adus Chișinăului la cei 575 ani de la atestarea documentară, precum și un dar pentru cititorii îndrăgostiți de creația literară, pentru a avea la îndemână cuvântul turnat în vers, în proză sau în cântec despre orașul natal.

Volumul cuprinde cele mai reprezentative opere literare consacrate orașului Chișinău. Selecția oferă cititorului o imagine cuprinzătoare asupra lucrărilor literare dedicate Chișinăului în ultimele două secole.Textele prezentate sunt niște gânduri sincere, mărturii de dragoste, de admirație față de locul natal, de oamenii din preajmă, inspirate din trăirile cotidiene ale scriitorilor, din farmecul și frumusețea plaiului chișinăuian.

O asemenea antologie tematică oferă o cale specifică de acces către cunoașterea trecutului și prezentului urbei. Mesajul pluricultural își găsește expresie în faptul că textele incluse în antologie aduc împreună mai multe generații de scriitori, reflectând mișcarea literară pe parcursul anilor.

Opera literară cuprinde o selecție din 130 autori (85 în română și 45 în alte limbi), o prezență amplă formând-o poezia, atât recitată cât și cântată. Lucrarea este foarte importantă pentru Chișinăul zilelor noastre – în această lume imprevizibilă oferă chișinăuienilor o ancoră în local, în natal. Dacă această carte are vreun merit aparte, atunci el este, în primul rând, al chișinăuienilor incluși în antologie, până la urmă, tocmai chișinăuienii determină ritmul în care bate inima Chișinăului la venerabila-i vârstă de 575 de ani.

Chișinăul în literatură. – Chișinău, 2011. – 575 p.

Chișinăul nostru necunoscut

„Dincolo de orașul marilor clădiri, dincolo de celebrele conace și vile pe care le înalță oameni bogați din Republica Moldova, există un alt Chișinău, nevăzut, neauzit, dar intuit de acei care iubesc trecutul și mult regretat de cei care cred că frumusețea este eternă, iar arhitectura este una din matricele care pot păstra această frumusețe, dăruindu-i eternitatea.

Sunt convins că chiar în aceste clipe undeva pe birourile funcționarilor de la primărie sunt semnate și contrasemnate documente care vizează soarta puținelor clădiri, care au supravețuit celor două războaie mondiale și marii noastre indiferențe. Dar tot noi vom fi acei, care într-o zi vom fi nevoiți să spunem cinstit că am fost nepăsători față de patrimoniul nostru cultural, și abea atunci vom aduna toate cioburile, vom aduna toate fărâmele de poze și vom tipări un album care probabil așa și se va intitula: Necunoscutul Chișinău. Anticipăm acea tristă situație și propunem cititorului un Chișinău al nostru necunoscut…” (Iurie Colesnic)

Colesnic, Iurie Chișinăul nostru necunoscut. – Chișinău, 2015. – 632 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s