Aniversări · scriitor

Cărți jubiliare: „Moromeții” de Marin Preda – 65 de ani de la publicare

Primul volum al romanului Moromeții a fost editat în 1955, al doilea volum – în 1967.

Moromeții este un roman de familie și una din ideile principale este aceea a paternității. Pusă din două unghiuri: al lui Ilie Moromete, trădat de trei dintre copii lui și căutând a-i readuce acasă cu prețul unor mari eforturi; al lui Niculae, nedreptățit de tatăl său, dar suferind (după moartea acestuia) în chip semnificativ de un complex de vinovăție față de el. Intriga romanului este mereu în funcție de aceste relații dintre tată și fiii lui, familia se destramă când se deteriorează aceste relații.

Marin Preda, prin Ilie Moromete, crează prototipul țăranului inteligent, care trăiește drama surpării valorilor într-un timp ce „nu mai are răbdare cu oamenii”. Ilie Moromete nu e țăranul însetat de pământ ca Ion al lui L. Rebreanu. El este preocupat de păstrarea pământului într-un timp al modificărilor, de continuitatea vieții axată pe tradițiile ancestrale ale neamului. Moartea lui Ilie moromete, care nu a dorit și nici nu a putut să se adapteze noilor timpuri, simbolizează moartea unei epoci, a unei lumi. „Ilie Moromete are o epocă de înflorire, când negoțul la munte îi merge strălucit, când se îmbogățește, când oprește pe Niculae să mai meargă la școală; apoi o epocă de prăbușire, aproape totală, când familia i se risipește; în sfârșit, una când redevine cel de totdeauna, pândit însă de o evoluție istorică implacabilă care i se împotrivește. Valorile pe care le apără el nu mai pot fi apărate.” (N. Manolescu)

Marin Preda a scris un roman de o mare autenticitate și finețe realistă, minuțios și profund, cu personaje memorabile, și care zugrăvește cu dramatism dar și cu umor atmosfera, obiceiurile satului românesc în două decenii de existență… exprimă viața colectivă a satului… Nici vorbă, primul volum al Moromeților rămâne capodopera lui Marin Preda.

Scriitorii rimâni notorii. – Chișinău, 2006. – 112 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s