Bătălia cărților · citate · colecții

Bătălia cărților: ,,Fata cu palton albastru”, autor Monica Hesse

Cartea ,,Fata cu palton albastru” de Monica Hesse – o carte despre sacrificii, iubire, familie, prieteni și război.

Acțiunea se petrece în Amsterdam, în luna ianuarie a anului 1943. Hanneke, eroina cărții, este o tânără care muncește și legal, dar și pe piața neagră, pentru a-și întreține familia. Ea cunoaște riscurile meseriei, dar învăță să și le asume. Războiul nu le dădeau de ales. Moartea prindea peste tot. Hanneke a învățat cum să evite un control, care ar fi putut descoperi lucrurile ascunse în coșul bicicletei. Juca foarte bine rolul fetiței naive, incapabile să facă ceva în afara legilor. Zilele eroinei erau o rutină, până când într-o zi una dintre clientele, căreia îi livra marfă ilegală îi cere lui Hanneke să o ajute. Doamna Janssen, o bătrânică cu suflet mare, a ascuns în casă o fată evreică. Într-o zi fata a dispărut fără nicio urmă. Singurele detalii pe care le poate oferi despre ea sunt numele, îmbrăcămintea pe care o purta în momentul dispariției și părul. Mirjam Roodveldt purta un palton albastru, de culoarea cerului, părul brunet, cârlionțat.

   ,, – Am nevoie de tine ca să găsesc o persoană, repetă ea, văzând că nu răspund.
– Nu înțeleg.
– Pe cineva care înseamnă mult pentru mine.” (pag. 2)

Viața lui Hanneke se schimbă radical din momentul în care decise să o ajute pe doamna Janssen. Ea este deshisă să facă tot posibilul pentru a o găsi pe Mirjam. Își dorește asta de dragul doamnei Jessen. De asemenea, simte că, dacă ar salva-o pe Mirjam de la moarte, ar fi mai împăcată cu sufletul ei. De ce? Pentru că Hanneke se simte responsabilă pentru moartea iubitului ei, Bas, care a fost ucis pe front. Pierderea marii ei iubiri a schimbat-o pe Hanneke într-atât, încât acum detestă nemții.

,, Prima oară când mi-am dat seama că-l iubesc pe Bas:
El avea șaisprezece ani, eu cincisprezece…
Eu m-am strâmbat și el m-a sărutat, după care ne-am dus să ne luăm înghețată, într-o relație aflată la începutul ei minunat, într-o lume mai apropiată de sfârșit decât știuserăm noi vreodată.” (pag. 289)

Vă recomand romanul „Fata cu palton albastru”, în special dacă vă plac cărțile care au ca subiect dragostea de familie, prietenia devotată, iubirea sinceră și nevinovată, devotamentul, curajul, și războiul.

Hesse, Monica „Fata cu palton albastru”. 2018. București: Youngart, 2018. 296 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s