descoperă Chișinăul · impresii

95 de ani de la apariția monografiei Chișinăul de Ștefan Ciobanu

Una din cele mai interesante lucrări ale renumitului istoric basarabean Ștefan Ciobanu monografia Chișinăul a fost editată în anul 1925.

Orașele, la fel ca și oamenii, au biografiile lor, – scria Ștefan Ciobanu în prefața cărții. Orașele, la fel ca și oamenii, se aseamănă mult, dar și mai mult se deosebesc. Aceasta, însă, nu poate fi un impediment pentru doritorii de a cunoaște tainele biografice, pe care trecutul le trece în paginile letopisețului anonim. Mulți temerari descifrează istoria urbei colindând străzile, alții – după felul cum sunt împletite pietrele zidirilor, alții – prin maldurile de hârtii din arhive, și toți caută același lucru – pagini necunoscute din biografia orașului.

Despre Chișinău s-au scris multe cărți, – afirma Ștefan Ciobanu la începutul secolului XX. Unele foarte documentate, altele au fost plămădite pe mreaja nevăzută a unor impresii, dar toate aceste cărți au un singur numitor comun care valorează mai mult ca orice – au fost scrise dintr-o dragoste deosebită pentru acest oraș.

Gestul nostru modest este de a uni într-o colecție (se mărturisea Ștefan Ciobanu) cele mai interesante pagini, generațiile ce vin vor completa cele ctitorite de noi în Scrierile despre Chișinău și în felul acesta vom obține continuitatea firească și necesară în biografia unui oraș care ca orice cetate, visează o dăinuire eternă…

Pentru o privire atentă, Chișinăul nu este decât o piramidă întinsă pe șapte coline, după frumosul exemplu al Romei, – scrie Iurie Iurie Colesnic în postfața monografiei, ediție de la 1996. Ștefan Ciobanu s-a dezis de rolul de simplu contemplator și admirator al acestui miracol complex, rod al civilizației umane. A preferat să facă însemnări, precizări, investigații ca, în cele din urmă, să lase contemporanilor și posterității niște pagini frumoase, în care admirația pentru Chișinău se înrudește cu regretul dispariției unei urbanistici autohtone.

Ciobanu, Ștefan Chișinăul. – Museum, 1996. – 80 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s